Obavijesti Video Pretražite Navigacija
masovni prosvjedi

FOTO Tisuće poljoprivrednika na ulicama u najvećem prosvjedu dosad, ne odustaju od zahtjeva: "Nemamo više što dati"

Prosvjed poljoprivrednika u Ateni - 4
Prosvjed poljoprivrednika u Ateni - 4 Afp
Aktualno Galerija Prosvjed poljoprivrednika u Ateni - 1 Prosvjed poljoprivrednika u Ateni - 1 Foto: Afp Prosvjed poljoprivrednika u Ateni - 2 Prosvjed poljoprivrednika u Ateni - 2 Foto: Afp Prosvjed poljoprivrednika u Ateni - 3 Prosvjed poljoprivrednika u Ateni - 3 Foto: Afp Prosvjed poljoprivrednika u Ateni - 4 Prosvjed poljoprivrednika u Ateni - 4 Foto: Afp +0 Prosvjed poljoprivrednika u Ateni - 5 Galerija 1/5 >>
Suočeni sa sve većim troškovima i problemima uzrokovanima klimatskim promjenama, grčki poljoprivrednici prosvjeduju.

Tisuće poljoprivrednika iz cijele Grčke okupilo se u utorak na središnjem trgu u Ateni, parkirajući svoje traktore ispred parlamenta u najvećem prosvjedu dosad zbog sve većih troškova i problema zbog ekstremnih vremenskih uvjeta.

Policija procjenjuje da se najmanje osam tisuća poljoprivrednika sa 130 traktora pridružilo prosvjedu, što odražava nezadovoljstvo već viđeno u Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Poljskoj i Italiji, gdje su poljoprivrednici organizirali slične prosvjede.

Osim što se nose s visokim troškovima energije i proizvodnje, grčki poljoprivrednici kažu da su pogođeni vremenskim uvjetima uzrokovanim klimatskim promjenama gdje nepredvidive poplave, kao i ekstremne vrućine i šumski požari, čine uzgoj usjeva otežanim.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suđenje direktoru Isplivali novi detalji o trovanju kajmakom koji je proizvodio Srbin: Ljudi umirali u najgorim mukama, a ostali će imati doživotne posljedice

Njihovi sindikati već tjednima pregovaraju s konzervativnom vladom premijera Kiriakosa Micotakisa, zahtijevajući veće naknade, ali kažu da mjere koje su dosad najavljene ne odgovaraju na njihovu zabrinutost.

"Stočarstvo je umrlo", pisalo je na transparentu na jednom traktoru s crnim lijesom na prednjem dijelu. Poljoprivrednici su se vozili ulicama glavnog grada, trubeći uz navijanje i mahanje prolaznika.

Poljoprivrednici su rekli da su se odvezli u Atenu kako bi pokušali izvršiti pritisak na vladu, koja je već ponudila smanjivanje računa za struju i jednogodišnje produljenje povrata poreza za poljoprivredni dizel do kraja ove godine.

Pročitajte i ovo Sergej Šojgu i Vladimir Putin Oružje u svemiru Putin odgovorio na glasine da razvija svemirsko nuklearno naoružanje: "SAD zna..."

Vlada je u ponedjeljak ponovila da je voljna razgovarati o trajnijoj shemi povrata poreza u budućnosti, ali da nema fiskalnog prostora za daljnje ustupke ove godine. Grčka se oporavlja od desetljeća duge financijske krize.

"Nemamo više što dati. Mislim da poljoprivrednici to znaju i da vrlo dobro znaju da je vlada vjerojatno nadmašila čak i njihova očekivanja, posebno po pitanju računa za struju", rekao je Mitsotakis za grčku Star TV u ponedjeljak navečer.

Rekao je kako se očekuje da će okupljanje biti uglavnom simbolično, ali čini se da su poljoprivrednici odlučni tražiti dodatne ustupke, piše Reuters.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene