Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Požari ne posustaju

Pakao u Kaliforniji: "Ovo su vrtlozi vatre, doslovce govorimo o vatrenim tornadima. Čupaju stabla, prevrću aute"

Katastrofalan požar u Kaliforniji (Screenshot: AP)
Katastrofalan požar u Kaliforniji (Screenshot: AP)
Aktualno Galerija Katastrofalan požar u Kaliforniji (Screenshot: AP) Katastrofalan požar u Kaliforniji (Screenshot: AP) Katastrofalan požar u Kaliforniji (Screenshot: AP) Katastrofalan požar u Kaliforniji (Screenshot: AP) Katastrofalan požar u Kaliforniji (Screenshot: AP) Katastrofalan požar u Kaliforniji (Screenshot: AP) +0 Katastrofalan požar u Kaliforniji (Screenshot: AP) Galerija 1/4 >>
Šumski požari u Kaliforniji izmakli su kontroli te haraju naseljenim područjem. "Ovo su vrtlozi vatre, doslovce govorimo o vatrenim tornadima", rekao je zapovjednik vatrogasaca Ken Pimlott. Širi se toliko brzinom da su i vatrogasci morali sudjelovati u evakuaciji stanovnika i napustiti požarište koje više nisu mogli obuzdavati sa zemlje.

Katastrofalan požar koji je zahvatio sjevernu Kaliforniju nastavlja u subotu harati tim dijelom Amerike nakon što je u petak odnio živote dvojice vatrogasaca, uništio stotine kuća i iz domova potjerao tisuće uplašenih stanovnika.

Pročitajte i ovo Ilustracija, požar Očevid u tijeku Tužan Uskrs u Slavoniji: U požaru obiteljske kuće smrtno stradala jedna osoba Požar kamiona Čistoće u Rijeci - 2 Veliki požar u Rijeci VIDEO Zapalio se kamion Čistoće, vatra se proširila na parkirane automobile: Šteta je više desetaka tisuća eura

Snažni vjetrovi pretvaraju kalifornijske šumske požare u "vatrena tornada" koja čupaju stabla i prevrću automobile, kažu dužnosnici.

Na terenu je oko 3400 vatrogasaca, a iz zraka se helikopterima i specijalnim zrakoplovima nastavlja gašenje oko 19.500 hektara područja zahvaćenih vatrenom stihijom oko Reddinga, grada s 90.000 stanovnika.

"Ovo su vrtlozi vatre, doslovce govorimo o vatrenim tornadima", rekao je zapovjednik vatrogasaca Ken Pimlott. "Čupaju stabla, prevrću automobile, odnose dijelove cesta", dodao je.

Više od 38.000 stanovnika Reddinga i okolnih manjih mjesta u okrugu Shasti bilo je prisiljeno napustiti domove nakon što se požar u četvrtak proširio, uništivši 500 kuća.

U pokušaja obuzdavanja vatrene stihije poginuli su vatrogasac i vozač buldožera. Širenju požara pogoduju visoke temperature koje se u Kaliforniji ovih dana penju i na 43 stupnja, te niska vlažnost zraka.

Isti se vremenski uvjeti očekuju i tijekom idućeg tjedna, kazao je direktor kalifornijskog CalFirea, Ken Pimlott. "Još smo daleko od potpunog gašenja požara", rekao je.

Vatreni jezici uništili su najmanje 125 kuća. Među onima koji su u požaru ostali bez kuća je i šef lokalne policije Roger Moore. Požar se širi tolikom brzinom da su vatrogasci koji rade na paklenim temperaturama morali odustati od gašenja kako bi pomogli ljudim da pobjegnu od vatrene stihije, objavio je AP. Na području na kojem je naređena evakuacija živi oko 38.000 ljudi.

Kalifornijska nacionalna garda priopćila je da je na teren poslano 800 vojnika i pilota kkao bi pomogli u obuzdavanju požara, javlja CNN.

Smatra se da će vatra zahvatiti još veći dio urbanog područja prije nego požar bude pod kontrolom.

Podsjetimo, Kaliforniju su u listopadu 2017. zahvatili veliki šumski požari, a u prosincu i "Thomas", jedan od najgorih u njezinoj povijesti. (I.D. / Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene