Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Učenica jedne srednje škole u blizini Pariza je optužena za nošenje provokativne odjeće i poslana kući. U školi su smatrali da je suknja preduga te da prenosi religijske vrijednosti.


'Ostali učenici dolaze odjeveni kao hipiji ili gotičari i nitko im ništa ne prigovara, a meni ne dozvoljavaju da nosim cigansku suknju. Da sam došla u školu noseći veo onda bih razumjela takvu reakciju', ispričala je za Le Parisien Khadija, djevojka koja je poslana kući, a koja pohaša srednju školu Edmond-Rostand u mjestu Saint-Ouen-l’Aumône u blizini Pariza.

Vezani članci Koronavirus u Italiji Umrla 16-godišnja djevojka, najmlađa francuska žrtva pandemije: "Povjerovali smo da virus ne napada mlade" Francuska poslala pomoć potresom pogođenom Zagrebu Francuska poslala pomoć potresom pogođenom Zagrebu: 3 šatora, 120 kreveta, 120 vreća za spavanje...

>> U Francuskoj zabranjeno nošenje nikaba i burke

Khadija je prošli ponedjeljak poslana kući jer su u školi smatrali kako njezina duga suknja prenosi religijske vrijednosti.

'Bio je prekrasan proljetni dan i ja sam obukla dugu suknju. Ravnatelj mi je rekao da sam provokativna i poslao me kući', ispričala je Khadija.

Iz škole je pak, stiglo sužbeno priopćenje u kojem poriču kako su Khadiju poslali kući te napominju kako se 'o suknji samo razgovaralo'. 'Skida svoj veo prije nego uđe u školu, no naša je uloga da upozorimo učenike koji nose provokativnu odjeću. Isto činimo i s djevojkama koje dođu u školu golog trbuha', kazao je za francuski list neimenovani izvor iz škole.

2004. godine u Francuskoj je na snagu stupio Zakon o zabrani nošenja religijskih simbola u školama, čime je djevojkama muslimanske vjeroispovijesti zabranjeno nošenje velova u razredima.

Khadija pak, vjeruje kako školi ipka nije dozvoljeno komentiranje njezine odjeće i ustraje na tome da neće skratiti svoje suknje.