Rodrigo Londono (Foto: AFP)
Rodrigo Londono (Foto: AFP)

Čelnik kolumbijske gerile Revolucionarnih oružanih snaga (FARC) Rodrigo Londono, poznat po ratnom nadimku Timošenko, hospitaliziran je nakon moždanog udara od kojeg bi se trebao oporaviti, priopćili su u nedjelju liječnici.


Timošenko, koji je u studenome s kolumbijskom vladom potpisao mirovni sporazum o okončanju polustoljetnog ratnog sukoba, ima problema sa srcem te je operiran na Kubi tijekom pregovaračkog procesa. Prošlog je tjedna zajedno s predsjednikom Juanom Manuelom Santosom u Bogoti nazočio svečanom obilježavanju formalnog okončanja procesa razoružanja oko sedam tisuća pripadnika gerilaca FARC-a.

Rodrigo Londono (Foto: AFP)
Rodrigo Londono (Foto: AFP)

59-godišnji Timošenko doživio je ishemični moždani udar izazvan blokadom koja sprječava dotok krvi i kisika u dio mozga. Bolnicu bi mogao napustiti unutar 48 sati, a liječnici su novinarima kazali da Timošenko već razgovara s njima te zbija šale.

FARC, iznikao iz pobune seljaka 1964. godine, do potpisivanja sporazuma i razoružanja bio je glavna gerilska skupina u zemlji, u oružanom sukobu duljem od pola stoljeća u kojemu je sudjelovalo tridesetak gerilskih, paravojnih i snaga reda, a poginulo je najmanje 260 000 ljudi. Nestalima se smatra 60 tisuća, dok je 6,9 milijuna ljudi raseljeno. (Hina)