Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dokumen britanske službe

Tijelo Draže Mihailovića na Adi Ciganliji?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dokument britanskih službi koji još uvijek nosi dvostruku oznaku tajnosti, otkriva gdje se nalazi tijelo Draže Mihailovića, komandanta Jugoslavenske kraljevske vojske u otadžbini.

U registru dokumenata koji postoje u Velikoj Britaniji o generalu Mihailoviću nalazi se dokument koji je nestao na dan njegova ubojstva 17. lipnja 1946 godine. On još nosi dvostruku oznaku tajnosti, koju je stavilo britansko ministarstvo vanjskih poslova i još jedna njihova služba. 'Očekujemo da se u njemu navodi mjesto pogubljenja i lokacija gdje je tijelo. No,možemo ga dobiti samo ukoliko Velika Britanija s njega skine dvostruku oznaku tajnosti', rekao je za Blic povjesničar Slobodna Marković, član državne Komisije za pronalaženje ostataka đenerala Mihailovića.

Pročitajte i ovo Danka Ilić "Nema tragova" Djed djevojčice Danke oglasio se u suzama: "Želim skinuti ljagu s obitelji, u meni i dalje tinja..." U naselju Srednjaci ubijena ženska osoba - 13 Ubijena žena Policija o ubojstvu na Srednjacima: "Jedna je osoba pod našim nadzorom"

Telegram potvrđuje datum streljanja

Mihailović je pokopan na Adi Ciganliji ili u Lisičjem potoku, rekao je Slobodan Homen On navodi da je do sada iz Britanije Srbiji poslano 160 stranica dokumenata, koji se uglavnom odnose na suđenje generalu Mihailoviću pred komunističkom sudu, a među njima je i telegram poslan iz britanske ambasade u Beogradu za London na dan ubojstva. 'Tim telegramom se potvrđuje da je ubijen 17. lipnja 1945. godine, kako smo sumnjali, jer je bilo i drugačijih navoda. Telegram sadrži štampani dio u kojem se navodi 'kada budete čitali ovaj telegram general Mihailović bit će streljan', a ispod je napisano rukom 'general Mihailović je upravo streljan'', objašnjava povjesničar Marković.

Postojanje telegrama potvrdio je i državni tajnik Ministarstva pravde Slobodan Homen. Pronađen je i popis pripadnika Ozne, koji su sudjelovali u zarobljavanju generala Mihailovića. Povjesničar Marković potvrdio je za Blic da se iz dosad prikupljenih događaja potvrđuje teza generala Jove Kapčića, komandanta Ozne, da su tadašnje vlasti htjele sakriti mjesto gdje se nalazi tijelo Mihailovića kako se ne bi stvarao kult ličnosti.

>> Grob Draže Mihailovića ipak nije u Beogradu

Povjesničar Slobodna Marković smatra da se prema dosad prikupljenim podatcima najveća vjerojatnost da je tijelo generala Mihailovića na Adi Ciganliji. 'Veća je vjerojatnost da je na Adi, ali mora se voditi računa da postoji primarna i sekundarna grobnica. Moguće je da je prvi tijelo zakopano na mjestu gdje je ubijeno te da je kasnije premješteno', objašnjava Marković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene