Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Preustroj Bosne i Hercegovine u federalnu državu kako to predlažu hrvatske političke stranke nije prihvatljiv no jasno je da BiH mora doživjeti unutarnji preustroj, posebice na srednjoj razini vlasti, izjavio je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić.


"Principijelno smo protiv federalizacije. Mi smo za regionalizaciju no važan je ustavni sadržaj odnosno nadležnosti te srednje razine vlasti a ne njezin naziv", kazao je Tihić u intervjuu banjalučke "Nezavisne novine".

Vezani članci COVID odjel u sarajevskoj bolnici - 1 Susjedi drugi dan zaredom bilježe ogroman broj preminulih od korone, dva su grada glavna žarišta Slika nije dostupna Čović: Nove teritorijalne jedinice u BiH moraju prelaziti entitetske granice

Komentirajući prijedloge HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. da se u BiH kroz ustavne reforme uspostave četiri federalne jedinice, Tihić je izjavio kako je za bošnjačku stranu prihvatljivo samo da to budu regije kojih može biti "od četiri do sedam".

"Prijedlog HDZ-a o četiri federalne jedinice od kojih je jedna
Sarajevo za nas je neprihvatljiv", kazao je Tihić objašnjavajući kako se ipak slaže s dijelom prijedloga hrvatskih stranaka odnosno s tim da središnja razina unutarnjeg ustroja zemlje ima izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast a da državna razina ima svoje ovlasti.

Tihić je dodao da teško može zamisliti da bi za Hrvate u BiH bilo prihvatljivo da dobiju neku svoju teritorijalnu jedinicu unutar područja sadašnje Federacije BiH a da Republika Srpske ostane u postojećim granicama.

Protivljenje vlasti RS da se uopće raspravlja o opstanku tog
entiteta u sadašnjem obliku Tihić je opisao kao izravno protivljenje ustavnim promjenama o kojima tek treba početi ozbiljne rasprave.