Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smjena ministara u BiH

Tihić: Čović me prevario, pitanje je čime ga je SDP kupio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić izjavio je kako je iznenađen ishodom glasovanja u Domu naroda parlamenta BiH kojim su smijenjeni ministri u Vijeću ministara BiH iz reda SDA, a kao najodgovornijeg za takav razvoj događaja označio je predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića.

"Prije sjednice imao sam sastanak sa Čovićem i on je jasno rekao da će pratiti glasovanje Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) protiv smjene ministara iz reda SDA", kazao jepredsjednik SDA Sulejman Tihić za BHT 1.

SNSD na čijem je čelu Milorad Dodik glasovao je protiv smjene ministara iz reda SDA, a Čović je ranije najavio kako će SNSD i HDZ BiH zauzeti identično stajalište u odnosu na predložene smjene. To se u ponedjeljak ipak nije dogodilo, jer su HDZ BiH i HDZ 1990. glasovale za smjene i time se priklonile Socijaldemokratskoj partiji (SDP) dok je SNSD glasovao protiv smjene.

Tihić je ustvrdio kako je raniji dogovor iznevjerila i Srpska demokratska stranka (SDS) koja je također glasovala za smjene SDA-ovih ministara obrane i sigurnosti Muhameda Ibrahimovića i Sadika Ahmetovića.

Pročitajte i ovo Christian Schmidt Odluka europskog predstavnika HDZ BiH: "Schimdtovo nametanje izmjena izbornog zakona ugožava europski put zemlje" Milorad Dodik Dobili potporu Rusije Sazvana hitna sjednica parlamenta Republike Srpske: "Ovo je šamar, moramo donijeti odluku o samo jednoj stvari"

>> Zastupnik parlamenta BiH: Ovdje se više ništa ne zna

"Njima očevidno odgovara slabi SDP koji je sklon raznim dogovorima i kompromisima na štetu države BiH samo da bi ostao na vlasti", ocijenio je Tihić sugerirajući kako je SDP "kupio" glasove dva HDZ-a i to vjerojatno dogovorom o trećem entitetu, Mostaru ili pak raspodjelom javnih poduzeća i financijskih resursa.

Dragan Čović odbacio je optužbe o političkoj trgovini njegove stranke sa SDP-om. On je novinarima kazao kako je jedini cilj HDZ BiH osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda, a prvi korak na tom putu trenutačno je sudjelovanje njegovih legitimnih predstavnika u vladi Federacije BiH. "Uvjeren sam da će to pitanje biti rješeno u narednih desetak dana", kazao je Čović.

Nije međutim naznačio kako će glasovati zastupnici HDZ BiH ukoliko se na sjednici Zastupničkog doma parlamenta BiH u utorak bude odlučivalo o smjeni ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene