Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Braniteljica prava izbjeglica

Desničarski ekstremist koji je ubio britansku zastupnicu osuđen na doživotni zatvor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski desničarski ekstremist koji je ubio zastupnicu Jo Cox u lipnju tijekom kampanje za referendum o izlasku Velike Britanije iz Europske unije dobio je kaznu doživotnog zatvora.

Thomas Mair (53) ispalio je tri metka te zadao 15 uboda nožem britanskoj zastupnici u knjižnici u Birstallu gdje je došla na sastanak sa stanovnicima svoje izborne jedinice.

Pročitajte i ovo Otac prisiljavao svoga sina da trči po traci usprkos opetovanim padovima - 3 Preminuo u bolnici UZNEMIRUJUĆI VIDEO Otac optužen za ubojstvo: Tjerao sina (6) da vježba do iznemoglosti jer je predebeo, objavljena mučna snimka Nika Shakarami mučan slučaj Procurili tajni dokumenti - Niku (16) ubili su policajci: Strpali su je u hladnjaču, seksualno zlostavljali i bacili na ulicu

Cox (41), majka dvoje djece, u kampanji se zauzimala za ostanak Velike Britanije u EU, a što Mair smatra izdajom.

Prema izjavama svjedoka u vrijeme napada izvikivao je parole poput "Održite Britaniju neovisnom" i "Britanija na prvom mjestu".

Porotnicima je trebalo 90 minuta da osude Maira temeljem antiterorističkog zakona.

Sudac Alan Wilkie nije prihvatio Mairov zahtjev da se obrati nakon izricanja presude već mu je rekao: "Vi niste domoljub. Vašim akcijama izdali ste samu bit naše zemlje, njezinu privrženost parlamentarnoj demokraciji".

Pretraga Mairova stana pokazala je da je imao vrlo izraženih političkih i ideoloških interesa. Thomas Mair imao je pristup glasilu "krajnje desnice" i nacističkim dokumentima. Utvrđeno je da je pretraživao na internetu stranice povezane s organizacijom Ku Klux Klan (KKK) i borcima za ljudska prava koje je KKK ubio te je konzultirao na Wikipediji putem pojma zastupnica Jo Cox.

Također je utvrđeno da je na internetu postavio pitanje "je li 22-milimetarski metak dovoljno smrtonosan da se nekoga ubije jednim hicem u glavu".

Cox je bila braniteljica prava useljenika i izbjeglica, a njezino ubojstvo šokiralo je Britaniju zbog čega je na tri dana bila prekinuta kampanja za Brexit. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene