Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanska premijerka Theresa May dobila je zeleno svjetlo za pokretanje procedure izlaska Velike Britanije iz Europske unije i za početak dvogodišnjeg procesa pregovora koji će uobličiti budućnost Britanije i Europe.


May, koja je imenovana premijerkom ubrzo nakon što je Britanija izglasala izlazak iz EU-a u lipnju prošle godine, bila je suočena s pokušajima u parlamentu da se dodaju uvjeti na njezine pregovore o napuštanju EU-a.

Vezani članci Boris Johnson (Foto: AFP) Johnson krenuo u kampanju za nasljednika May: ''Odgoda Brexita znači poraz'' Nigel Farage, bivši čelnik UKIP-a (Foto: AFP) Stranka Brexit skoro osvojila svoje prvo zastupničko mjesto u britanskom parlamentu

Međutim, nakon donjeg doma, i Dom Lordova je u ponedjeljak navečer dao zeleno svjetlo na zakon kojim će se pokrenuti izlazak Britanije iz bloka 28-orice.

Vlada Therese May sada ima otvorene ruke da pokrene proceduru izlaska prije kraja mjeseca, što je datum koji je već ranije odredila sama premijerka.

U utorak bi simbolično i kraljica Elizabeta II. trebala dati svoj pristanak.

Premijerka je obećala pokrenuti pregovore s EU-om do kraja ožujka, i sada samo ostaje pitanje kada će to točno učiniti.

Britanski ministar zadužen za Brexit David Davis pozdravio je parlamentarnu odluku. "Sada smo na pragu najvažnijih pregovora za našu zemlju ove generacije", rekao je Davis u priopćenju.

"Dakle, pokrenut ćemo Članak 50 do kraja mjeseca kao što je planirano i polučiti rezultat koji će biti u interesu čitavog Ujedinjenog Kraljevstva", dodao je.

Britanski Zastupnički dom odbacio je u ponedjeljak dva amandmana na zakon o Brexitu od kojih je jedan tražio jamstva zaštite europskih građana u Britaniji, a drugi da parlament ima pravo glasovati o konačnom sporazumu o izlasku Britanije iz EU-a.

Ranije ovog mjeseca gornji dom, Dom Lordova, postavio je dva uvjeta na zakon o izlasku Britanije iz Europske unije - jednim se tražilo da premijerka Theresa May može pokrenuti Članak 50 Lisabonskog ugovora jedino ako obeća da će zaštititi prava europskih građana. Drugi je tražio da se parlamentu podnese na odobravanje konačni sporazum između Britanije i EU-a.

Međutim, May će još morati riješiti i pitanje zahtjeva Škotske o održavanju novog referenduma o neovisnosti te pokrajine od Velike Britanije.

Tajming mogućeg škotskog referenduma potpuno neprihvatljiv

Škotska je premijerka Nicola Sturgeon u ponedjeljak najavila da će idući tjedan zatražiti dopuštenje škotskog parlamenta za raspisivanje drugog referenduma o neovisnosti te pokrajine od Velike Britanije, a premijerka May sprema se odbiti taj zahtjev, piše list Times.

"Premijerka je kazala da bi to značilo izjašnjavanje u isto vrijeme dok ona pregovara o Brexitu i... Taj je 'tajming' potpuno neprihvatljiv", rekao je za Times izvor iz britanske vlade.

"Bilo bi neodgovorno s tim se složiti i mi to nećemo učiniti".

List navodi još jedan neimenovani izvor iz britanske vlade koji je kazao da se premijerka sprema biti još jasnija u tjednima koji dolaze i kaže da bi pripreme za škotski referendum o neovisnosti potkopao pozicije Britanije u pregovorima s ostatkom EU-a.

"Ocjenjujem važnim da Škotska dobije pravo odlučivati o svojoj budućnosti... Dok ne bude prekasno", rekla je Sturgeon.

Škoti su se sa 62 posto izjasnili za ostanak u Europskoj uniji na referendumu o Brexitu u lipnju 2016., nasuprot Britancima kojih je 52 posto glasovalo za izlazak.

Najpogodnije vrijeme za referendum o škotskoj neovisnosti bila bi jesen 2018. ili proljeće 2019. godine, smatra Sturgeon, jer u tom razdoblju Velika Britanija još ne bi napustila EU, ali bi mnogi uvjeti Brexita već bili poznati.

Ako škotski parlament podrži njezin plan početka razgovora o referendumu s vladom Therese May, tada će May to morati iznijeti pred britanski parlament.

Na prvom referendumu 2014. godine, 55 posto izašlih birača usprotivilo se neovisnosti Škotske. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju