Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgoda za odgodom

Theresa May želi odgoditi Brexit do 22. svibnja, Juncker oštro odbio tu ideju: "12. travnja posljednji je rok"

Theresa May i Jean-Claude Juncker (Foto: Frederick FLORIN / AFP)
Theresa May i Jean-Claude Juncker (Foto: Frederick FLORIN / AFP) Foto: Frederick FLORIN / AFP
Britanska premijerka Theresa May rekla je u srijedu kako želi da se Britaniji dopusti napuštanje Europske unije sa sporazumom 22. svibnja, no Jean-Claude Juncker rezolutno je odbio tu ideju te rekao kako je 12. travnja posljednji rok za ratificiranje sporazuma.

May je ranije dogovorila s europskim čelnicima da se Brexit odgodi do toga datuma ako parlament u Londonu do 29. ožujka prihvati sporazum koji je postigla s Bruxellesom, no oni su ga po treći put odbili.

Pročitajte i ovo Theresa may i Donald Tusk (Foto: AFP) saga će se nastaviti Europska unija nudi ponudu koja se ne odbija: Odgoda Brexita za još godinu dana? Prosvjedi protiv Brexita (Foto: AFP) Ne zna se tko pije, a tko plaća May daje na glasanje u parlament samo sporazum o Brexitu bez političke izjave: Neizvjesnost traje, bit će još odgoda?

Britanska premijerka sada pokušava postići kompromis s Jeremyjem Corbynom, čelnikom laburista, koji poziva na nastavak članstva u carinskoj uniji i blizak odnos s jedinstvenim europskim tržištem.

"Sada želim da uspijemo pronaći pristup kojim međustranačkom podrškom možemo potvrditi sporazum i dogovor koji će nam omogućiti izlazak 22. svibnja", kazala je premijerka.

Bilo kakvu novu odgodu s trenutačno određenog 12. travnja mora prihvatiti preostalih 27 članica EU-a.

Europski čelnici sastaju se na izvanrednom summitu u Bruxellesu dva dana prije tog roka. 

Europskim je čelnicima dosta

Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, rekao je kako se Velikoj Britaniji neće dopustiti daljnje odgode Brexita ako do 12. travnja u svom Parlamentu ne ratificira sporazum o izlasku iz Europske unije. U slučaju da do sporazuma ne dođe, Europska unija neće pristati na pomicanje roka do 22. svibnja. Dodao je kako bi se na taj način ugrozili izbori za Europski parlament, a time i funkcioniranje Europske unije. 

"12. travnja krajnji je rok za odobrenje sporazuma o povlačenju. Ako to do tada nije učinjeno, daljnje odgode neće biti moguće", rekao je Juncker Europskom parlamentu. Dodao je i kako "to nije scenarij koji želi, ali je na njega spreman".

Juncker je u svom govoru naglasio i kako je "sporazum uvijek pitanje kompromisa. Pravednog kompromisa u kojemu su obje strane ne mogu dobiti sve što požele, ali su ipak ostvarile neke svoje ciljeve". Napomenuo je i kako je upravo na takvim sporazumima izgrađena Europska unija. 

Od posebne je važnosti bilo i naglasiti da će čak i u slučaju najcrnjeg scenarija, a to je "divlji Brexit" ili Brexit bez sporazuma, Velika Britanija morati poštovati prijašnje dogovore s Europskom unijom, osobito one financijske naravi. Ipak, Juncker je naglasio kako će "učiniti sve kako bi izbjegao Brexit bez sporazuma".

(Hina/I.M.)  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene