Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZBOG BREXITA

Theresa May pred najvećim izazovom: Hoće li večeras "preživjeti" glasanje u vlastitoj stranci?

Theresa May (Foto: AFP)
Theresa May (Foto: AFP) Foto: Afp
Zastupnici Konzervativne stranke britanske premijerke Therese May pokrenuli su u srijedu ujutro postupak glasanja o povjerenju njezinoj vladi dok se izlazak Velike Britanije iz Europske unije pretvara u kaos.

S manje od četiri mjeseca do trenutka kad bi Velika Britanija 29. ožujka trebala istupiti iz Europske unije, peta ekonomija u svijetu klizi prema krizi, otvarajući tako mogućnost nesređenog izlaska iz EU-a bez sporazuma ili poništenje Brexita na referendumu.

Pročitajte i ovo Boris Johnson (Foto: AFP) Izlazak iz EU-a do 31. listopada? Johnson krenuo u kampanju za nasljednika May: ''Odgoda Brexita znači poraz'' Theresa May najavila ostavku (Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP) Predaja kandidatura Službeno započela utrka za nasljednika Therese May, zna se i favorit

Graham Brady, predsjedajući tzv. odbora 1922 Konzervativne stranke, rekao je da više od 15 posto konzervativnih zastupnika spremno tražiti glasanje o povjerenju May.

"Dosegnut je prag od 15 posto stranačkih parlamentaraca koji traži glasanje o povjerenju čelnici Konzervativne stranke", rekao je Brady.

Glasanje će se održati između 18 i 20 sati u srijedu u Donjem domu, rekao je. "Prebrojavanje će početi odmah po glasanju, a nakon toga bit će objavljeno priopćenje", rekao je Brady.

Brexit je najvažnija britanska politička i ekonomska odluka nakon Drugoga svjetskog rata, za koju se proeuropljani boje da će podijeliti Zapad koji se hvata ukoštac s predsjedništvom Donalda Trumpa i sve većim prijetnjama Rusiji iz Kine.

Konačni ishod odredit će britansku 2,8 bilijuna vrijednu ekonomiju, imati dalekosežne posljedice na jedinstvo Ujedinjenog Kraljevstva i odrediti hoće li London moći zadržati svoje mjesto kao jedno od dva vodeća svjetska financijska centra.

May bi mogla biti smijenjena ako 158 od njezinih 315 zastupnika glasa protiv nje.

U obraćanju tijekom jutra May je kazala da će se "suočiti s tim glasanjem sa svime što ima". Istaknula je kako bi promjena na čelu Konzetrvativne stranke "predstavljala rizik za budućnost naše zemlje i stvorila nesigurnost u vrijeme kada si to najmanje možemo priuštiti", prenosi BBC.  (D.B./Hina)

Aktualno Krvavi napad u Strasbourgu: "Terorizam je još jednom pogodio Francusku, napadač je uzviknuo Allahu Akbar" Krvavi napad u Strasbourgu (Foto: AFP) - 4 Krvavi napad u Strasbourgu (Foto: AFP) - 4 Foto: Afp Krvavi napad u Strasbourgu (Foto: AFP) Krvavi napad u Strasbourgu (Foto: AFP) Foto: Afp Krvavi napad u Strasbourgu (Foto: AFP) Krvavi napad u Strasbourgu (Foto: AFP) Foto: Afp Krvavi napad u Strasbourgu (Foto: AFP) Krvavi napad u Strasbourgu (Foto: AFP) Foto: Afp Krvavi napad u Strasbourgu (Foto: AFP) - 3 Krvavi napad u Strasbourgu (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp +6 Krvavi napad u Strasbourgu (Foto: AFP) - 2 Svijet Krvavi napad u Strasbourgu: "Terorizam je još jednom pogodio Francusku, napadač je uzviknuo Allahu Akbar" 1/12 >>

Aktualno Čudesna vratarska večer i Neymarov potez zbog kojeg će vratar Zvezde imati noćne more Neymar slavi pogodak (Foto: AFP) Neymar slavi pogodak (Foto: AFP) Foto: Afp Arkadiusz Milik puca, Alisson Becker brani (Foto: AFP) Arkadiusz Milik puca, Alisson Becker brani (Foto: AFP) Foto: Afp Dembele zabija Tottenhamu (Foto: AFP) Dembele zabija Tottenhamu (Foto: AFP) Foto: Afp Jan Oblak (Foto: AFP) Jan Oblak (Foto: AFP) Foto: Afp Neymar i Mbappe (Foto: AFP) Neymar i Mbappe (Foto: AFP) Foto: Afp +1 Mohamed Salah (Foto: AFP) Nogomet Čudesna vratarska večer i Neymarov potez zbog kojeg će vratar Zvezde imati noćne more 1/7 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene