Britanska premijerka Theresa May imala je u petak pred sastanak Europskog vijeća u Bruxellesu kratki verbalni sukob s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom oko pitanja je li ju u četvrtak nazvao "nebuloznom".

Galerija


Theresa May, pod žestokim pristiskom kod kuće oko pitanja brexita, tijekom jutra je željela od Junckera dobiti pojašnjenje njegovih jučerašnjih izjava.

Vezani članci Jean Claude Juncker i Boris Johnson (Foto: AFP) Postignut dogovor o Brexitu; Juncker tvitao: ''Gdje ima volje, ima i dogovora'' Boris Johnson (Foto: Jon Bond/News Syndication/PIXSELL) Boris Johnson postaje britanski premijer: "Obavit ćemo Brexit... u novome duhu 'što hoću to i mogu'"

Na službenoj snimci na kojoj se vide njih dvoje kako razgovaraju uoči početka sjednice u Bruxellesu uočava se da se britanska premijerka nervozno obraća Junckeru koji ju drži za nadlakticu i klima glavom.

Iako se ne čuje što si govore, angažirani čitači s usana u Bruxellesu kažu da je May upitala: "Kako si me nazvao? Nazvao si me nebuloznom, jesi".

Juncker je uzvratio: "Ne, ne, nisam nisam".

May je kasnije na konferenciji za novinare rekla da Junckerov komentar kojim ju je navodno nazvao "nebuloznom" nije bio upućen njoj nego cijeloj raspravi koja se u četvrtak vodila na Europskom vijeću.

"Imala sam tvrdu raspravu s Jean-Claude Junckerom", rekla je novinarima na press konferenciji. "Mislim da je to vrsta rasprave koju možete imati kada ste razvili radne veze i dobro surađujete".

"Ono što se pokazalo .. bilo je da je Juncker govorio općenito o debati kada je upotrijebio tu riječ", pojasnila je May.

Juncker je na konferenciji za novinare u četvrtak navečer izjavio: "Ova rasprava je nešto nebulozno i željeli bismo pojašnjenja". (Hina)