Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nuklearna Lady?

Nova britanska premijerka: Da, spremna sam narediti nuklearni napad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova britanska premijerka Theresa May bez ikakvog je oklijevanja izjavila da bi zapovjedila nuklerni napad koji bi ubio stotine tisuća ljudi, ako bi smatrala da je to potrebno učiniti.

Theresa May, nova britanska premijerka dala je taj izravan i nedvosmislen odgovor tijekom parlamentarne rasprave u ponedjeljak, o obnovi britanskog nuklearnog programa Trident. Britanski mediji prenose kako mnogi nagađaju da je riječ o potezu vlade čiji je jedini cilj privući pažnju na sve veći jaz između šefa laburista Jeremyja Corbyna i većine zastupnika laburista u britanskom parlamentu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kontraproduktivno Britanci imaju novu definiciju ekstremizma: Mogla bi ugroziti slobodu govora Vladimir Putin bolja od američke Putin se hvali naoružanjem: "Naša je nuklearna trijada daleko naprednija od bilo koje druge"

Pitanje o nuklearnom napadu, na koje je May odgovorila, postavio je zastupnik škotskog SNP-a, George Kerevan. "Jeste li spremni odobriti nuklearni napad koji bi ubio stotine tisuća muškaraca, žena i djece?", pitao je Kerevan.

"Da", poručila je May i dodala da je smisao nuklearnog programa kao sredstva za odvraćanje, da je neprijatelj svjestan da ste ga spremni i upotrijebiti.

"Odbaciti britansko nuklearno oružje bio bi čin velike neodgovornosti", dodala je May te isto tako prozvala protivnike sustava Trident da su "prvi u obrani neprijatelja Velike Britanije".

Theresa May zapravo je prva koja je s mjesta premijera tako jasno odgovorila na pitanje uporabe nuklearnog oružja, jer njezini prethodnici su uvijek izbjegavali dati odgovor na to hipotetsko pitanje. Sir Geoffrey Howe, koji je bio ministar vanjskih poslova tijekom Hlanog rata, rekao je da je to pitnaje na koje niti jedan premijer ne bi trebao izravno odgovoriti.

May je znala da će Corbyn iznijeti svoje mišljenje, koje je suprotno njezinom, što je on i učinio."Neću donositi odluku koja će ubiti milijune nevinih ljudi. Ne vjerujem da je prijetnja masovnim ubojstvom legitiman način ophođenja u međunarodnim odnosima", poručio je Corbyn.

Odluku o glasovanju za obnovu sustava Trident postavio je zapravo bivši britanski premijer David Cameron, koji je sjedio tri reda iza May, ne izgovorivši niti riječ. Britanski parlament je upitan za odobrenje potrošnje oko 30 milijardi funti za obnovu četiri Trident podmornice, koje su opremljene nuklearnim balističkim raketama. U bilo koje doba dana ili noći, jedna od njih je aktivna na moru i u patroli.

Sustav Trident je uvela "Željezna Lady" Margaret Thatcher, kupivši ga od SAD, kao posljednju liniju obrane protiv zemalja propalog Vašavskog pakta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene