Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši premijer Tajlanda u egzilu Thaksin Shinawatra rekao je da bi se želio vratiti na Tajland kao "običan građanin" i pozvao je na nacionalno pomirenje 48 sati nakon pobjede njegovih saveznika na parlamentarnim izborima, prvim nakon puča 2006. godine.


Pomirljivim tonom bivši premijer, koji je svrgnut pučem prije 15 mjeseci i optužen za neplaćanje poreza, rekao je da bi se mogao vratiti u veljači ili kasnije.

Vezani članci Andrej Plenković Andrej Plenković o presudama Stanišiću i Simatoviću: "Hrvatska ne može biti zadovoljna. Sudjelovali su u najstrašnijim zločinima poput Vukovara, Škabrnje i Srebrenice" Premijer Andrej Plenković komentirao posljednje izjave PRH Milanovića Plenković žestoko po Milanoviću: "To što on izgovara nije normalno". O cijepljenju: "Ne bih uložio ni lipe u kampanju"

"Želim se vratiti na Tajland ako ću moći voditi miran život kao
običan građanin", rekao je Thaksin u Hong Kongu na prvoj konferenciji za novinare nakon nedjeljnih izbora.

Iako je ponovio da nema političkih aspiracija, tajlandski milijarder je ipak rekao da se "ne želi vratiti u politiku dok se ne bude osjećao sigurnim, a da mu za to treba još vremena kako bi procijenio situaciju".

58-godišnji Thaksin je pozdravio povratak demokracije na Tajlandu i pozvao je sve stranke da se pridruže nastojanjima nacionalnog pomirenja.

Thaksin Shinawatra je s vlasti 19. rujna 2006. potjeran vojnim pučem, a optužen je za korupciju i prijetnju monarhiji. Sa suprugom je otišao u Veliku Britaniju gdje je prošlog ljeta kupio nogometni klub Manchester City.

Njegova bivša politička stranka je raspuštena na Tajlandu, ali
njegovi saveznici koji su se okupili u Stranci narodne vlasti (PPP) pobijedili su u nedjelju na izborima.

Prema posljednjim rezultatima Izbornog povjerenstva PPP je dobila 232 od 480 mjesta u donjem domu parlamenta, ili devet manje od apsolutne većine (241).