Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Molitvom, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća u utorak je obilježena 22. godišnjica masakra nad trideset i devet Hrvata u mjestu Doljanima nedaleko od Jablanice koje su pobili pripadnici bošnjačke Armije BiH.


Mnogobrojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće na spomen obilježje na lokaciji Stipića Livada kod Doljana, a među njima je bio i predsjedajući Predsjedništva te hrvatski član državnog vrha BiH Dragan Čović.

Vezani članci Ana Brnabić, Aleksandar Vučić i Nebojša Stefanović Šokantan potez srbijanskog predsjednika: Na javnoj televiziji pokazivao slike masakriranih tijela navijača Prosvjedi u Mjanmaru Policija i vojska pucale i ubile 38 prosvjednika, među njima četvero djece: "To je užasno, to je pokolj"

General zbora Stanko Sopta istaknuo je razočaranost jer još nitko nije procesuiran zbog smaknuća zarobljenih 39 Hrvata, od kojih su 33 bili pripadnici Hrvatskoga vijeća obrane a šestero civili, dok su sve druge mještane, njih oko 200, pripadnici Armije BiH odveli u logor u Jablanici.

"Zločin koji su počinili bio je protiv svih konvencija ratovanja. Jedini mu je razlog bila mržnja i želja izbrisati na ovim hrvatskim prostorima sve hrvatsko“, rekao je general Sopta.

Pritom je upozorio kako se o ovome zločinu šuti na međunarodnim i domaćim sudištima.

"Svijet o ovome mjestu šuti, domaći i svjetski suci o njemu nisu izrekli pravorijek, ovo mjesto ne spominju. Neće biti mira ni za koga, dok ovo mjesto, Stipića Livada, ne dođe do svoga mira i pravde", dodao je general zbora Stanko Sopta.

U rano jutro 28. srpnja 1993. pripadnici bošnjačke Armije BiH među kojima se spominju i mudžahedini likvidirali su 33 hrvatska vojnika i 6 civila, a neke i ritualno masakrirali. Svi preživjeli stanovnici sela Doljana, njih preko 200, uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu gdje su bili zatočeni do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.

Nitko još nije procesuiran zbog ovoga zločina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook