Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Indoneziji prijeti vulkan Sinabung izbacujući oblak pepela, Coloradu najveće poplave u posljednjih nekoliko desetljeća, a Meksiku uragan i tropska oluja.


Indonezijski vulkan Mount Sinabung noćas je erumpirao po prvi put od 2010. godine izbacujući iz sebe golemi oblak pepela. Nacionalni meteorološki ured naredio je evakuaciju unutar 3 kilometra radijusa od vulkana, što znači da je oko 3700 ljudi moralo napustiti svoje domove, piše Reuters.

Vezani članci Slika nije dostupna Bez vremena za oporavak: Tropska oluja opet kreće na područje Kariba Slika nije dostupna Tropska oluja Lidia prijeti sjeverozapadnoj obali Meksika

Istočnom obalom Meksika, pak, hara tropska oluja Manuel koja popraćena brzinom od 110 km/h izaziva odrone zemlje i poplave. U pokrajinama Oaxaca i Guerrero očekuje se i do 30 cm kiše, a u nekim dijelovima bi moglo pasti i do 65 cm. I dok na istoku ove zemlje bijesni tropska oluja, zapadnoj obali prijeti uragan Ingrid zbog kojeg su evakuirane na tisuće građana.

>> Najgore poplave u nekoliko desetljeća: 200 km pod vodom, četvero poginulih

Istovremeno, u američkoj saveznoj državi Colorado, probleme zadaje poplava u kojoj je, prema posljednjim podacima poginulo pet osoba, a nestalo njih čak petsto. Brojne spasilačke ekipe pokušavaju pronaći više od petsto nestalih dok se tijekom dana očekuju nove oborine u toj državi u kojoj je u nekoliko dana palo kiše koliko inače padne u više mjeseci.

Očekuje se dolazak pojačanja pošto je predsjednik Barack Obama proglasio izvanredno stanje u Coloradu i naredio da se mjesnim vlastima pošalju spasioci i dodatna oprema. Brojni su i prekidi u opskrbi električnom energijom.

Kako god bilo, 'ovakva se poplava događa svakih 500 do 1 000 godina', rekao je za Denver Post čelnik okruga Welda, Sean Conway. (T.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook