Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Teolog: Ime 'Jahve' možda nije autentično

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Starokršćanski izgovor i pisanje 'Jahve' kao oznaku za Boga možda nije autentičan, proizlazi iz istraživanja njemačkog evangeličkog crkvenog povjesničara koji je proučavao izvore i istraživao nastanak toga imena.

U hebrejskom pismu do ranog Srednjeg vijeka nisu postojali samoglasnici, podsjetio je profesor Wolfram Kinzig, crkveni povjesničar na Evangeličkom teološkom fakultetu Sveučilišta Bonn.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Već zabranili psovanje i plesnjake Lov na vještice: Ruski grad želi zabraniti heavy metal! Slika nije dostupna Na trasi Slavonike otkriveno srednjovjekovno naselje

Božje ime u Starom zavjetu sastoji se od suglasnika Jod-He-Vav-He. 'Iz slijeda suglasnika ne proizlazi način na koji se taj takozvani tetragram izgovara', pojasnio je Kinzig.

Korištenje imena 'Jahve' unatoč tome nije pogrešno iz kršćanske perspektive. 'Samo moramo biti svjesni činjenice da ne znamo točno kako se to ime izgovara', tvrdi Kinzig.

Crkveni povjesničari dosad su vjerovali da su u stanju rekonstruirati izgovor 'Jahve' iz grčkih i latinskih prijepisa starokršćanskih teologa. Grčka verzija tetragrama u obrađenim rukopisima nije međutim jedinstvena, smatra Kinzig.

Ni kod starokršćanskih teologa nije bilo jasno kako se piše Božje ime. Nije postojalo jedinstveno pravilo ni u pisanju ni u izgovoru četiriju slova o kojima je riječ, dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene