Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki istražitelji u petak pokušavaju otkriti motive napadača kuvajtskog porijekla koji je dan ranije u dva centra za novačenje u Chattanoogi u Tennesseeiju ubio četiri marinca u napadu koji američke vlasti vode kao teroristički.


Napadač, kojeg je FBI idenitificirao kao 24-godišnjeg Mohammoda Youssufa Abdulazeeza, u otvorenom Ford Mustangu otvorio je vatru na vojni centar za novačenje i pričuvni centar mornarice, koji su jedan od drugog udaljeni 10 kilometara. Prije nego su ga likvidirale snage reda ili je počinio samoubojstvo, u ubilačkom je pohodu ubio četvero vojnika.

Vezani članci Granica između SAD-a i Meksika, ilustracija Među njima i Srbin: Na američko-meksičkoj granici uhićena četvorica s liste terorista Pobornici američkog predsjednika Donalda Trumpa su se probili u zgradu Kongresa - 2 FBI: "Nema dokaza o sudjelovanju ljevičarskih ekstremista u neredima na Capitolu"

U napadu su ranjene tri osobe od kojih je jedan mornar u kritičnom stanju. Među ranjenima je i policajac koji se oporavlja. Napad je uslijedio u trenutku dok su američke vlasti sve zabrinutije zbog opasnosti koje predstavljaju "vukovi samotnjaci".

Pucnjava je započela nešto prije 11 sati ujutro po lokalnom vremenu i napad je okončan smrću napadača 30-ak minuta kasnije a istraga će pokazati je li ubijen ili je na kraju napada počinio samoubojstvo.

Pet mrtvih u pucnjavi u Tennesseeju

Prema vijestima američkih medija napadač je naturalizrani Amerikanac rođen u Kuvajtu i istražuju se njegove eventualne veze s nekim islamističkim skupinama. Islamska država najavila je pojačavanje napada tijekom mjeseca ramazana koji završava u petak. Odgovornost za napad još nitko nije preuzeo.

Na konferenciji za novinare u četvrtak navečer agent FBI-a Edward Reinhold kazao je kako nisu otkrivene nikakve veze napadača s međunarodnim terorističkim organizacijama i nitko nije uhićen.

Prema obavještajnoj organizaciji SITE, koja prati ekstremističke skupine, Abdulazeez je na blogu napisao da je "život kratak i gorak" i da muslimani ne bi trebali propustiti priliku da pokažu odanost Alahu.

New York Times, pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike uključene u istragu, kazao je kako je njegov otac prije nekoliko godina bio pod istragom zbog mogućih veza sa stranom terorističkom organizacijom ali je njegove ime kasnije uklonjeno s popisa sumnjivih osoba koje treba pratiti.

Prema životopisu za kojeg se vjeruje da ga je stavio online Abdulazeez, on je pohađao srednju školu u predgrađu Chattanooge i diplomirao je strojarstvo na sveučilištu u Tennesseeiju.

Američki predsjednik Barack Obama izrazio je sućut obiteljima ubijenih marinaca i obećao je temeljitu istragu. Grad Chattanooga na jugu SAD-a ima oko 173.000 stanovnika.

Napad su osudile islamske skupine u SAD-u. "Osuđujemo ovaj užasni napad na najsnažniji mogući način", kazao je Nihad Awad, nacionalni direktor Vijeća za američko-islamske odnose. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook