Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukobi Afroamerikanaca i bijelaca

Teksasom opet vladaju rasizam i mržnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rasne napetosti ponovno u Americi. U Teksasu prizori kao od prije 50 godina te opet sukobi Afroamerikanca i bijelaca.

Pročitajte i ovo Policijsko nasilje Četvrt Lavapiés VIDEO Dvojica policajaca u Madridu pretukla dvojicu crnca: Oglasilo se ministarstvo i antirasističke skupine Slika nije dostupna incident snimljen kamerom Policija u Teksasu ubila crnkinju kroz prozor njezine spavaće sobe: "Policajac se osjetio ugroženo"

'Idite kući. Vratite se u Afriku!', povici su kojima bijeli rasisti dočekali svoje susjede Afroamerikance na ulicama grada Pariza u Teksasu. Tamo, čini se za razliku od pravog Pariza, nema mjesta ni romantici, a još manje ljubavi. Na ulicama dvije skupine. Na jednoj strani Afroamerikanci, na drugoj bijelci koji zagovaraju nadmoć te rase, a između policija.

'Nikada neće biti sretni. I dalje će biti crni. Primat će socijalnu pomoć i biti siromašni', vikao je jedan stanovnik Pariza, dok je drugi iz sveg glasa vikao 'White power!', koračajući ulicama. Afroamerikanci su prosvjedovali jer ne odobravaju način na koji se vodi slučaj ubojstva mladog Afroamerikanca. Njega je nedavno pregazio automobil. Optužnica protiv dvojice osumnjičenih odbačena je zbog nedostatka dokaza. Sumnjivci su bili bijelci. Prosvjed u Teksasu vodili su pripadnici nacije islama i Crnih pantera.

'Tužite ove bijele zvijeri. Predsjedniče Obama, recite državnom odvjetniku da dođe ovdje, pa da ovi bijeli dečki dobiju malo teksaške pravde', pozvali su Afroamerikanci vlasti da reagiraju na ovakvo ponašanje njihovih bijelih sugrađana. Prošlo je više od pola stoljeća od povijesnog govora Martina Luthera. Prvi put u povijesti predsjednik je postao Afroamerikanac, sin iz rasno miješanog braka. To očito nije dovoljno utjecalo na duboke predrasude američkoga juga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene