Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rasne napetosti ponovno u Americi. U Teksasu prizori kao od prije 50 godina te opet sukobi Afroamerikanca i bijelaca.


'Idite kući. Vratite se u Afriku!', povici su kojima bijeli rasisti dočekali svoje susjede Afroamerikance na ulicama grada Pariza u Teksasu. Tamo, čini se za razliku od pravog Pariza, nema mjesta ni romantici, a još manje ljubavi. Na ulicama dvije skupine. Na jednoj strani Afroamerikanci, na drugoj bijelci koji zagovaraju nadmoć te rase, a između policija.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Bizaran reality show: Cijela crnačka obitelj postala - bijelci! Slika nije dostupna SAD: Radijski voditelj traži rasnu segregaciju

'Nikada neće biti sretni. I dalje će biti crni. Primat će socijalnu pomoć i biti siromašni', vikao je jedan stanovnik Pariza, dok je drugi iz sveg glasa vikao 'White power!', koračajući ulicama. Afroamerikanci su prosvjedovali jer ne odobravaju način na koji se vodi slučaj ubojstva mladog Afroamerikanca. Njega je nedavno pregazio automobil. Optužnica protiv dvojice osumnjičenih odbačena je zbog nedostatka dokaza. Sumnjivci su bili bijelci. Prosvjed u Teksasu vodili su pripadnici nacije islama i Crnih pantera.

'Tužite ove bijele zvijeri. Predsjedniče Obama, recite državnom odvjetniku da dođe ovdje, pa da ovi bijeli dečki dobiju malo teksaške pravde', pozvali su Afroamerikanci vlasti da reagiraju na ovakvo ponašanje njihovih bijelih sugrađana. Prošlo je više od pola stoljeća od povijesnog govora Martina Luthera. Prvi put u povijesti predsjednik je postao Afroamerikanac, sin iz rasno miješanog braka. To očito nije dovoljno utjecalo na duboke predrasude američkoga juga.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju