Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iran je spreman na 'suradnju' s novom američkom administracijom o pitanjima kao što su Irak i Afganistan, uz uvjet da Washington promijeni politiku, izjavio je u Davosu šef iranske diplomacije Manušehr Mottaki, a prenijele su svjetske agencije.


'Promijeni li doista nova američka administracija politiku, kako je obećao Obama, naići će na regiju spremnu na suradnju, a to uključuje i Iran', rekao je Mottaki koji u Davosu sudjeluje na Svjetskom gospodarskome forumu.

Ministar je naveo primjer Afganistana i Iraka, dviju zemalja u kojima SAD sudjeluje u zahtjevnim vojnim operacijama i u kojima susjedni Iran ima snažan utjecaj. 'Sigurnost i stabilnost Afganistana nisu samo nacionalno pitanje za tu zemlju, već nužnost za cijelu regiju', istaknuo je.

Vezani članci Gužva KVIZ: Znate li koje od ovih država imaju više stanovnika? Neke bi vas mogle iznenaditi! Angela Merkel, Boris Johnson i Emmanuel Macron Reakcije na opasno zaoštravanje odnosa: Berlin, Pariz i London pozivaju Iran da ne krši nuklearni sporazum

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad zatražio je u srijedu od SAD-a da povuče svoje postrojbe raspoređene diljem svijeta i da se ispriča zbog svojih 'zločina' prema Iranu, u času kada je američki predsjednik Barack Obama izjavio da je spreman za dijalog s Teheranom ako ovaj 'opusti šaku'.

Zamisao o uključivanju Irana u napore za stabilizaciju u Afganistanu mogla bi novoj postavi u Washingtonu omogućiti da zapodjene dijalog s Teheranom, natuknuli su zadnjih tjedana američki i europski dužnosnici. Direktor UN-ove agencije za atomsku energiju u četvrtak je izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja američkog predsjednika Baracka Obame prema Iranu i rekao da je izravni dijalog jedini način da se riješi dugogodišnji nuklearni prijepor.

Američko-iranske veze pale su na najnižu razinu za vlade predsjednika Georgea W. Busha. No britanske novine u četvrtak pišu da Washington priprema Iranu pismo u kojemu mu nudi izravne pregovore. 'Tako i treba, to je odavno trebalo učiniti', rekao je u Davosu Mohammed ElBaradei, direktor UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju, o Obaminoj spremnosti na dijalog.