Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mohammad Javad Zarif na CNN-u

Teheran poručio SAD-u: "Kod vas vlada bolest, ovisnost o sankcijama"

Mohammad Javad Zarif (Foto: AFP)
Mohammad Javad Zarif (Foto: AFP) Foto: Afp
Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif je u razgovoru za kanal CNN ocijenio da su Sjedinjene Države ovisne o sankcijama.

"Mislim da u Sjedinjenim Državama vlada bolest, a to je ovisnost o sankcijama", rekao je Zarif u tom razgovoru za američki kanal u nedjelju.

Pročitajte i ovo Pucnjava u školi, ilustracija užas u wisconsinu "Moj je tata zločinac iz rata": Napadač (14) na školu prije horora citirao srpsku pjesmu, policajci ga ubili Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Europi Obavještajac otkrio što na kraju čeka Ukrajinu: "Takvi ratovi mogu završiti samo na taj način"

"Čak i tijekom Obamine administracije (2009.-2017.), Sjedinjene Države bile su sklonije zadržavanju neukinutih sankcija umjesto da provedu u djelo sankcije koje su se obvezale ukinuti", rekao je.

To je prvi Zarifov razgovor s nekim zapadnim medijem nakon što je u Washington u svibnju napustio iranski nuklearni sporazum i nakon uvođenja američkih sankcija 6. kolovoza.

"Mislili smo da su Sjedinjene Države shvatile da u pogledu Irana sankcije izazivaju gospodarske poteškoće, ali ne i željene političke ishode", istaknuo je iranski ministar.

"Mislio sam da su Amerikanci naučili tu lekciju, ali bio sam u krivu", rekao je Zarif, jedan od glavnih autora sporazuma potpisanog 2015. u Beču između Teherana i velikih sila.

U prigodi 65. godišnjice puča kojim je uz pomoć SAD-a svrgnut demokratski izabran iranski premijer Zarif je u nedjelju na Twitteru napisao "Prije 65 godina SAD je zbacio demokratski izabranu vladu dr. (Mohammeda) Mossadegha, vratio diktaturu i potčinio Irance u idućih 25 godina. Sada "radna skupina" sanja učiniti isto putem pritiska, dezinformacija i demagogije. Nikad više", rekao je govoreći o radnoj skupini koja ima zadaću koordinirati Trumpovu kampanju stvaranja pritiska na Iran.

U intervjuu za CNN, Zarif je rekao "Mislim da američka administracija još vjeruje da radi s vladom koju je ona postavila nakon državnog udara 1953."

Čkini se da je Zarif odbacio mogućnost pregovora s Trumpovom administracijom te vjeruje da pritisak europskih saveznika može uvjeriti Bijelu kuću da promijeni mišljenje, piše CNN.

Zairf je optužio SAD da "agresivno nastupa" prema europskim potpisnicima nuklearnog sporazuma s Iranom.

"Oni ne žele mijenjati nuklearni sporazum... "Američko 'zavrtanje ruku' saveznicima je pokušaj stvaranja pritiska. Ne želim upotrijebiti izraz "bullying, ali to je zapravo to", rekao je Zarif. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene