Mohammad Javad Zarif (Foto: AFP)
Mohammad Javad Zarif (Foto: AFP) Foto: Afp

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif je u razgovoru za kanal CNN ocijenio da su Sjedinjene Države ovisne o sankcijama.


"Mislim da u Sjedinjenim Državama vlada bolest, a to je ovisnost o sankcijama", rekao je Zarif u tom razgovoru za američki kanal u nedjelju.

Vezani članci Saudijski novinar Jamal Khashoggi (Foto: AFP) Saudijska Arabija odbaciila američko izvješće po kojem je ubojstvo novinara naručio saudijski princ: "To je netočno, osuđujemo taj odurni zločin" Zračni napadi u Siriji, ilustracija Amerikanci bombardirali bazu proiranske milicije u Siriji

"Čak i tijekom Obamine administracije (2009.-2017.), Sjedinjene Države bile su sklonije zadržavanju neukinutih sankcija umjesto da provedu u djelo sankcije koje su se obvezale ukinuti", rekao je.

To je prvi Zarifov razgovor s nekim zapadnim medijem nakon što je u Washington u svibnju napustio iranski nuklearni sporazum i nakon uvođenja američkih sankcija 6. kolovoza.

"Mislili smo da su Sjedinjene Države shvatile da u pogledu Irana sankcije izazivaju gospodarske poteškoće, ali ne i željene političke ishode", istaknuo je iranski ministar.

"Mislio sam da su Amerikanci naučili tu lekciju, ali bio sam u krivu", rekao je Zarif, jedan od glavnih autora sporazuma potpisanog 2015. u Beču između Teherana i velikih sila.

U prigodi 65. godišnjice puča kojim je uz pomoć SAD-a svrgnut demokratski izabran iranski premijer Zarif je u nedjelju na Twitteru napisao "Prije 65 godina SAD je zbacio demokratski izabranu vladu dr. (Mohammeda) Mossadegha, vratio diktaturu i potčinio Irance u idućih 25 godina. Sada "radna skupina" sanja učiniti isto putem pritiska, dezinformacija i demagogije. Nikad više", rekao je govoreći o radnoj skupini koja ima zadaću koordinirati Trumpovu kampanju stvaranja pritiska na Iran.

U intervjuu za CNN, Zarif je rekao "Mislim da američka administracija još vjeruje da radi s vladom koju je ona postavila nakon državnog udara 1953."

Čkini se da je Zarif odbacio mogućnost pregovora s Trumpovom administracijom te vjeruje da pritisak europskih saveznika može uvjeriti Bijelu kuću da promijeni mišljenje, piše CNN.

Zairf je optužio SAD da "agresivno nastupa" prema europskim potpisnicima nuklearnog sporazuma s Iranom.

"Oni ne žele mijenjati nuklearni sporazum... "Američko 'zavrtanje ruku' saveznicima je pokušaj stvaranja pritiska. Ne želim upotrijebiti izraz "bullying, ali to je zapravo to", rekao je Zarif. (Hina)