Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši ministar vanjskih poslova Taro Aso vodeći je kandidat za novog japanskog premijera nakon što je nepopularni Yasuo Fukuda postao već drugi čelnik u manje od godinu dana koji je iznenada dao ostavku, navode analitičari i mediji.


Dok politički vakuum prijeti gospodarstvu koje je na rubu recesije, 67-godišnji Aso je izjavio da je pogodan kandidat za premijera.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Odluka o mojoj kandidaturi nije došla preko noći' Slika nije dostupna Taro Aso izabran za japanskog premijera

Ovo će biti njegova četvrta kandidatura za premijera i ako ovoga puta pobijedi postat će 11. japanski premijer u 15 godina.

"Mislim da je (Fukuda) ostavio posao nedovršenim, i rekao je da želi da se posao dovrši", rekao je Aso tri tjedna uoči glasovanja unutar vladajućeg LDP-a o budućem premijeru.

"Kao netko tko je s njim razgovarao o tim pitanjima, uključujući i paket ekonomskih mjera, mislim da ispunjavam sve potrebne uvjete kako bih ga zamijenio", rekao je Aso, koji je trenutno glavni tajnik LDP-a.

Fukuda (72) je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Tokiju objavio da daje ostavku zbog niske popularnosti. "Odlučio sam dati ostavku. Moramo se pripremiti za novo parlamentarno zasjedanje", rekao je Fukuda.

Fukuda je stupio na dužnost u rujnu 2007. kada je izabran sa 60 posto glasova, ali mu je popularnost brzo pala i od tada je suočen s oštrim otporom Demokratske stranke Japana, većinske stranke u gornjem domu parlamenta. Zbog blokade u parlamentu ugroženo je donošenje odluka važnih za japansko gospodarstvo.

Fukudina vladajuća Liberalno demokratska stranka (LDP) i dalje je većinska u donjem domu parlamenta.

Fukuda je najavio da će obavljati dužnost dok na izborima u LDP-u ne izaberu novog čelnika stranke koji će automatski postati premijer.

Glavna japanska oporbena Demokratska stranka Japana (DPJ) zatražila je raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora. Sljedeći parlamentarni izbori bili su predviđeni za rujan 2009.

Dopredsjednik DPJ-a Naoto Kan je podsjetio da je Fukuda drugi premijer koji daje ostavku u dvije godine, pri čemu nisu organizirani novi izbori za donji dom. Članovi tog doma koji većinom podržavaju LDP izabrani su 2005. tijekom mandata Junichira Koizumija.

Koizumijev nasljednik Shinzo Abe, koji je stupio na vlast u rujnu 2006., dao je ostavku godinu dana kasnije nakon teškog izbornog poraza na izborima za senatore u srpnju 2007.

DPJ ima većinu u gornjem domu parlamenta nakon te pobjede.