Migrantska kriza (Foto: Arhiva/AFP)
Migrantska kriza (Foto: Arhiva/AFP)

Barikadama od paleta na cestovnim prilazima jedno selo na sjeveru Italije je blokiralo dolazak 12 migranata koji su u utorak tamo trebali biti smješteni.


Ove godine je u Italiju stiglo oko 155.000 migranata i ona treba smjetiti još tisuće novopridošlih posljednjih dana, dok njezina mreža prihvata preopterećena, (168.000 smještenih, prema 103.000 krajem 2015.).

U subotu je Michele Tortora, upravitelj policije Ferrare, informiran o skorom dolasku novog kontingenta u pokrajinu koja je već smjetila 800 migranata.

On je za te potrebe odredio hotel u Gorinu, u delti rijeke Po, za smještaj dvadesetak žena i djece, objasnivši da je ta općina sa 700 stanovnika jedina u pokrajini koja nije primila ni jednog migranta, a turistička sezona im je završila.

Više desetaka stanovnika je podiglo barikade od paleta na tri ceste koje vode do njihovog mjesta, uz koje su ostali cijele noći i dio utorka kako bi spiječili dolazak autobusa s 12 prvih žena iz Nigerije, Gvineje i Bjelokosne obale.

U utorak sredinom dana upravitelj policije je odustao i smjestio žene u susjedne općine. Lokalni dužnosnik Lige Nord Alan Fabbri se zahvalio "svima koji su prosvjedovali i borili se za pobjedu demokracije i razuma". "Stanovnici Gorina su za nas novi junaci otpora protiv diktature prihvata", ocijenio je.

Ministar unutrašnjih poslova Angelino Alfano je izjavio da barikade "nisu ponos Italije, da sve može biti bolje vođeno, ali da to nije Italija", te naveo primjer više desetaka srednjoškolaca koji su pomagali u prihvatu migranta u nedjelju u Napulju. (Hina)