Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na internetu se pojavio cijeli tekst talijanskog svećenika koji je optužio žene da su same krive za obiteljsko nasilje.


O talijanskom svećeniku Pieru Corsiju izvijestili smo jučer, no priča je dobila zanimljiv epilog kada je u javnost izašao kompletan tekst koj je izazvao bijes mnogih mještana San Terenzo di Lericia na sjeveru Italije, kada se pojavio na oglasnoj ploču ispred crkve oko Božića. Svećenik u tom tekstu  za obiteljsko nasilje djelomično krivi žene jer 'ne čiste kuću, ne kuhaju kako treba i jer nose tijesnu i provokativnu odjeću'.

Vezani članci Koronavirus u Italiji Dobre vijesti iz Italije: Prvi put nakon 9. ožujka dnevni broj umrlih od koronavirusa manji od 100, u padu i broj novozaraženih Slika nije dostupna Svećenik: Žene odjećom izazivaju kriminalce

Nasilje u obitelji velik je problem u ovoj zemlji, iako u UN-ovom izvješću iz lipnja ove godine kako je ono 'uglavnom nevidljivo te kako se nedovoljno prijavljuje', prenosi Reuters.

Svećenik Corsi u tekstu kritizira i pornografiju te erotske reklame, ali i tvrdi da žene dijele krivnju za 'buđenje najgorih nagona, koji potom prerastaju u nasilje i seksualno zlostavljanje'. Smatra da je jedan od velikih problema i to što su žene 'sve provokativnije i arogantnije'. 'Zapitajmo se, je li moguće da su svi muškarci poludjeli u isto vrijeme. Ne bih rekao', napisao je svećenik.

>> 'Radije bismo u zatvor, nego izdali ispovjednu tajnu!'

'Bebe prepuštene same sebi, kuća prljava, hladno jelo i brza hrana za ručak, prljava odjeća. Dakle, ako obitelj zapadne u kaos i pribjegne zločinu, odgovornost je često zajednička', stoji u svećenikovom tekstu.

Predsjednik općine Lerici osudio je svećenikov tekst, a biskup ove biskupije naredio je da se tekst skine s oglasne ploče ispred crkve jer sadrži 'neprihvatljive stavove koji se kose s općim stavom crkve'.

Prema podacima talijanske statističke agencije u toj je zemlji trećina žena bila žrtva teškog obiteljskog nasilja. Samo u 2010. godini 127 žena su ubili njihovi muževi zbog 'časti, nezaposlenosti i ljubomore'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook