Predsjednik talijanske vlade Giuseppe Conte rekao je u utorak da rad njegove vlade "ovdje završava", zbog razilaženja s potpredsjednikom vlade i ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem.

Galerija


"Kriza koja je u tijeku neizbježno potkopava rad vlade, koji završava ovdje", rekao je Giuseppe Conte u govoru u Senatu.

Vezani članci Sergio Mattarella i Giuseppe Conte (Foto: IPA/PIXSELL) Italija sve bliže dogovoru, novu vladu će formirati ipak bez izbora? Sergio Mattarella (Foto: AFP) Mattarell optužio Salvinija da je potopio koaliciju: Počinju konzultacije kako bi se pronašao način izlaska iz krize

Obraćajući se parlamentu u povodu političke krize rekao je da će nakon parlamentarne rasprave "otići predsjedniku kako bi mu ponudio ostavku".

On je optužio ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija da je "neodgovoran" i da isključivo "gleda vlastiti i interes svoje stranke".

Također ga je optužio da "izlaže zemlju ozbiljnom riziku", upozorivši napose na opasnost negativnog utjecaja na gospodarstvo.

Rekao je kako je šef Lige pokušavao izvući korist iz rastuće popularnosti u istraživanjima javnog mišljenja i izazvati prijevremene izbore.

Salviniji je prije dva tjedna rekao da želi okončati koaliciju s Pokretom pet zvijezda (M5S). Kasnije je ublažio izjavu ali je M5S rekao da je prekasno.

Sada se očekuje da će M5S pokušati formirati vladu s oporbenom Demokratskom strankom.

Ako to ne uspje, Italija bi već u listopadu ili studenom mogla na prijevremene izbore. (Hina)