Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvojica talijanskih neofašističkih ekstremista osuđeni su u srijedu na doživotni zatvor zbog terorističkog napada prije 43 godine, čime je završen jedan od najsloženijih sudskih slučajeva povezan s više od dva desetljeća desničarskih i ljevičarskih terorističkih napada u Italiji.


Doživotni zatvor dobili su Carlo Maria Maggi (82) i Maurizio Tramonte (64), potvrdio je najviši prizivni sud.

Vezani članci Pad kabine žičare u Italiji Sud pustio trojicu osumnjičenih za pad žičare u Italiji da se brane sa slobode: "Ne mogu pobjeći ni sakriti dokaze" Robert Hranj, viceadmiral (Foto: Dnevnik.hr) "Naši vojnici ne sudjeluju u borbama u Afganistanu. Ovaj je napad teško razumljiv"

Sudilo im se za podmetanje bombe tijekom sindikalnog antifašističkog skupa 28. svibnja 1974. u Bresciji, oko 100 kilometara istočno od Milana. Tada je poginulo osmero ljudi, a oko 100 je ozlijeđeno.

Maggi bi možda mogao odslužiti kaznu izvan zatvora zbog svoje dobi. Tramonte je nedavno uhićen u Fatimi u Portugalu u pokušaju bijega.

U Italiji je tijekom tzv. Olovnih godina, između kasnih 1960-ih i 1980-ih, poginulo 455 ljudi, a 4529 je ozlijeđeno u više od 5000 politički motiviranih incidenata koje su počinili krajnji desničari i krajnji ljevičari.

Najsmrtonosniji se dogodio 1980. na glavnom kolodvoru u Bologni kada je u eksploziji poginulo 85 ljudi, a oko 200 je ozlijeđeno. (Hina)