Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi prosvjed

Talijanski đaci i studenti prosvjeduju protiv Montijevih rezova u obrazovanju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko tisuća učenika srednjih škola, studenata i njihovih nastavnika prosvjedovalo je u subotu u središtu Rima protvi mjera vlade premijera Marija Montija koje smanjuju izdvajanja za obrazovanje.

Još nekoliko prosvjeda treba se održati kasnije u subotu u Rimu uključujući i skup krajnje desnih skupina koje se protive Montijevoj vladi ali i antifašistička prosvjedna povorka. Talijanska policija odredila je različite pravce kretanja i vremena skupova kako bi smanjila rizik od izbijanja nasilja, izvijestila je agencija Reuters. "Mi se moramo boriti za naša prava. Ova nas vlada ne predstavlja i ove su mjere štednje i svi rezovi koje je uvela potpuno protudemokratski", rekao je jedan od prosvjednika protiv, kako kažu, uništavanja javnog školstva.

Pročitajte i ovo Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju Eksplozija u hidroelektrani kod Bologne Užas kod Bologne VIDEO Eksplozija u talijanskoj hidroelektrani: Četvero radnika poginulo, za nekolicinom se još traga

>> U Grčkoj se opet prosvjeduje

Mario Monti je imenovan premijerom prije godinu dana kada je Italija došla na rub dužničke krize a njegova je vlada provela bolna povećanja poreza i rezove potrošnje kako bi u red dovela javne financije, no škole i sveučilišta, međutim, istovremeno govore da im očajnički treba veća potpora.

"Mi moramo promijeniti ovu zemlju, počevši od ulaganja u škole, sveučilišta i kulturu", rekao je Michele Orezzi, koordinator sveučilišnih sindikata te upozorio da se talijanski obrazovni ustav "raspada na komadiće". Osim učenika i studenata u prosvjedima sudjeluju nastavnici i profesori članovi velikih talijanskih sindikata Cobas i Cgil. Prosvjedi se osim u Rimu u subotu održavaju i u ostalim većim gradovima Italije.

Učenici su izražavajući svoj bijes zbog stalnih smanjenja sredstava posljednjih tjedana zauzeli škole u mnogim talijanskim mjestima zatvorivši ulaze u škole i kampirajući u razredima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene