Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talijanska policija morala se u noći umiješati kako bi smirila prosvjednike, one za i one protiv eutanazije, koji su se zamalo sukobili pred klinikom u Udinama u kojoj je umrla Eluana Englaro, djevojka koja je postala simbol borbe za pravo na smrt.


Tristotinjak katoličkih vjernika okupilo se ispred te ustanove čim su sinoć doznali za Eluaninu smrt, gdje su proveli noć pjevajući i moleći za nju, piše talijanski tisak. Uzvikivali su 'ubojice' i 'banditi' omanjoj skupini koja se okupila pred drugim ulazom u kliniku noseći transparent 'Udine su solidarne s Beppinom', Eluaninim ocem koji je deset godina vodio pravnu bitku za pravo na prekid umjetnog hranjenja kćeri koja je dugi niz godina bila u komi.

Vezani članci Općina Legrad Svjetski mediji pišu o hrvatskom gradiću koji prodaje kuće za - jednu kunu: Upiti stižu i iz Rusije, Kolumbije, Argentine... Indiju zahvatio ciklon, ilustracija Zbog ciklona Tauktae u potonuću broda nestalo 96 ljudi: ''Veliki broj osoblja vjerojatno pluta u vodi''

>> Nakon 17 godina kome preminula Eluana Englaro

Policija se umiješala oko ponoći, prije nego je došlo do fizičkog obračuna između dviju skupina. U utorak ujutro ispred klinike je bilo mirno, prema istim izvorima. U utorak će se u Udinama održati sastanak na kojemu će se utvrditi način obdukcije Eluanina trupla radi utvrđivanja točnih uzroka smrti koja je nastupila ranije nego su to liječnici očekivali. Protivnici eutanazije su odmah zatražili obdukciju, neizravno optužujući liječnike da su možda ubrzali njezinu smrt kako talijanski parlament ne bi po žurnom postupku donio zakon koji bi ih natjerao da nastave hranjenje djevojke, prekinuto u petak.

Prema liječničkom priopćenju koje prenosi Ansa, Eluanina smrt je nastupila u 20.10 sati po srednjoeuropskome vremenu 'najvjerojatnije' zbog zatajenja rada bubrega koje je dovelo do zatajenja rada pluća i srca.