Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talijani su počeli izlaziti na regionalne i općinske izbore koji se dvije godine nakon njegova ponovnog dolaska na vlas smatraju velikim ispitom za premijera Silvija Berlusconija, potresenog skandalima i korupcionaškim aferama.


Talijani na ovim izborima glasaju u 13 od 20 regija (Pijemontu, Liguriji, Lombardiji, Venetu, Emiliji Romagni, Toskani, Marchi, Laziju, Umbriji, Kampaniji, Apuliji, Kalabriji i Basilicati) i 463 grada i općine, među kojima je najveća Venecija. Pravo glasa ima oko 41 milijun stanovnika. Birališta su danas otvorena do 22 sata, a u ponedjeljak do 15 sati.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO 'Napao' Obamu: 'Predsjedniče, ne dirajte moju djevojku' Slika nije dostupna U Saboru zakazao sustav elektroničkog glasovanja plaćen 1,7 milijuna kuna

Berlusconijeva stranka Narod sloboda po anketama može računati na pobjede u Lombardiji, Venetu i Kalabriji, dok bi koalicija lijevog centra mogla nakon ovih izbora imati vlast u šest regija. Velika neizvjesnost očekuje se u Laziju, pokrajini s glavnim gradom Rimom, i Pijemontu, povijesnoj pokrajini s Torinom kao glavnim gradom. Dan uoči izbora dogodila su se i dva incidenta s prijetećim pismima upućenima Berlusconiju i njegovom ministru unutarnjih poslova Robertu Maroniju. (Hina)