Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talibani su izrazili zadovoljstvo jer Nobelovu nagradu za mir ipak nije dobila tinejdžerka Malala, kojoj su oni prošle godine pucali u glavu.


Pakistanski talibani 'izrazili su zadovoljstvo' što mlada aktivistica za pravo na obrazovanje Malala Jusufzai (16) nije dobila Nobelovu nagradu za mir, objavio je u petak njihov glasnogovornik.

>> Nobelovu nagradu za mir dobio OPCW

Vezani članci David Beasley, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2020. Dodijeljena Nobelova nagrada za mir: "Ona je poziv na djelovanje. 270 milijuna ljudi na putu je prema izgladnjivanju" Slika nije dostupna Malala kandidatkinja za Nobelovu nagradu za mir?

'Veselimo se što ona nije dobila nagradu. Već smo rekli da je ne zaslužuje. Ništa veliko ona nije učinila... Ta nagrada treba pripasti istinskim muslimanima koji se bore za islam', izjavio je Šahidulah Šahid, glasnogovornik islamističkih pobunjenika.

Pripadnik skupine Tehrik-e-Taliban (TTP, pakistanski talibani) pucao je 9. listopada 2012., Malali u glavu u gradu Mingora u dolini Swat, sjeverozapadnoj pakistanskoj regiji u kojoj su talibani nametnuli šerijatsko pravo od 2007. do 2009.

Malala, koja je u obrani prava djevojčica na školovanje kritizirala politiku talibana, preživjela je atentat i operirana je uspješno u Velikoj Britaniji. Od tada je primila brojna priznanja, a zadnja je nagrada Saharov kojom joj je u četvrtak Europski parlament odao priznanje kao aktivistici za ljudska prava. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook