Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBJAVILI SASTAV DIJELA BUDUĆE VLADE

Vođa talibana traži od nove vlade da primijeni šerijatski zakon, nove žrtve na prosvjedu protiv režima

Tri tjedna nakon preuzimanja vlasti u Afganistanu talibani su u utorak objavili sastav dijela buduće vlade kojom će predsjedati Mohammad Hassan Akhund, jedan od utemeljitelja talibanskog pokreta.

Suosnivač Abdul Ghani Baradar bit će drugi čovjek nove izvršne vlasti, rekao je Zabihullah Mujahid, glavni glasnogovornik skupine, na konferenciji za novinare u Kabulu.

Baradar, koji uživa ugled i poštovanje različitih talibanskih struja, vodio je pregovore s Amerikancima u Dohi koji su se završili povlačenjem stranih snaga iz zemlje. Među drugim imenovanjima objavljenim u utorak navečer su mula Yaqoub, sin mule Omara, za ministra obrane i Sirajuddin Haqqani, čelnik mreže Haqqani za ministra unutarnjih poslova.

Amir Khan Muttaqi, talibanski pregovarač u Dohi, imenovan je ministrom vanjskih poslova. "Vlada još nije kompletna", istaknuo je Mujahid, rekavši da će njegov pokret, koji je obećao "široku" vladu, pokušati "uzeti ljude iz drugih dijelova zemlje".

Međunarodna zajednica pozorno prati postupke talibana koji su se vratili na vlast dvadeset godina pošto ih je svrgnula koalicija na čelu sa Sjedinjenim Državama, upozorivši da će o islamističkom pokretu suditi po njegovim djelima.

Njegova obećanja, napose glede ženskih prava, zasad ju teško mogu razuvjeriti. Znak tog nepovjerenja jesu prosvjedi što su ih ovih dana u Kabulu organizirale aktivistkinje kojima su se pridružili Afganistanci koji su došli osuditi nasilje režima u Panširu.

Panšir, koji je dugo pružao oružani otpor i posljednji je pao pod talibansku vlast, "sada je siguran i ondje nema rata", rekao je talibanski glasnogovornik.

Odgovarajući na upit o subotnjim prosvjedima koje su talibani ponegdje nasilu rastjerivali, istaknuo je da "još nisu obučeni" za upravljanje prosvjednim skupovima i pozvao prosvjednike da ih obavijeste o svakom okupljanju 24 sata ranije.

Prve žrtve nakon nove vlade

Vrhovni talibanski vođa Hibatullah Akhundzada pozvao je novu vladu da poštuje šerijatski zakon u prvoj poruci otkako su islamisti preuzeli vlast i obećali mir, no već u utorak pale su prve žrtve na prosvjedu u gradu Heratu.

"Uvjeravam sve naše građane da će vladajući mukotrpno raditi na tome da se poštuju islamski propisi i šarija u cijeloj zemlji", stoji u priopćenju na engleskom jeziku koje je objavio Hibatullah Akhundzada. Nova vlada uspostavit će "mir, napredak i trajni razvitak" u zemlji, poručio je talibanski vođa.

Pozvao je sugrađane da ne napuštaju Afganistan i ustvrdio da talibanski režim nema problem ni sa kime, no 120.000 Afganistanaca proteklih tjedana već je iselilo u strahu od talibanske odmazde. U dugoj poruci u kojoj je poželio "snažne i zdrave veze sa susjednim državama i svim drugim državama", Akhundzada je ustvrdio da će njegov režim "poduzeti snažne i učinkovite mjere radi zaštite ljudskih prava".

Međutim, njegova obećanja, napose glede ženskih prava, zasad teško mogu umiriti neistomišljenike. Znak tog nepovjerenja jesu prosvjedi što su ih ovih dana u Kabulu organizirale aktivistkinje kojima su se pridružili Afganistanci koji su došli osuditi nasilje režima u Panširu. Na prosvjedu protiv talibanskog režima dvije su osobe ubijene, a osam je ranjenih metcima u utorak u Heratu, velikom gradu na zapadu Afganistana, rekao je za agenciju AFP lokalni liječnik pod uvjetom da ostane neimenovan.

Riječ je o prvom smrtonosnom ishodu na prosvjedima koji su, otkako su islamisti preuzeli vlast, održani u glavnome gradu Kabulu, Heratu i Mazar-i-Sharifu (na sjeveru). Više stotina ljudi, a među njima mnogo žena, prosvjedovalo je poslije podne u Heratu uz povike "Sloboda" i "Smrt Pakistanu", noseći zeleno-crno-crvenu zastavu bivše vlade koju su talibani zamijenili svojom bijelom zastavom otkako su se vratili na vlast 15. kolovoza

Dva tijela i deset ranjenih bilo je dovezeno u bolnicu u gradu, rekao je liječnik agenciji AFP. "Svi su imali ozljede zadobivene metcima", rekao je liječnik. Danju su talibani pucali u zrak kako bi rastjerali mnoštvo tijekom nekoliko manifestacija organiziranih u Kabulu. I u Heratu, kao i na drugim prosvjedima, sudionici su se protivili nasilju koje talibani provode u pokrajini Panšir, osudili su upletanje Pakistana, koji je blizak s talibanima u unutarnja pitanja Afganistana, napose pakistanskih obavještajnih službi.

Tri tjedna nakon preuzimanja vlasti u Afganistanu talibani su u utorak objavili sastav dijela buduće vlade kojom će predsjedati Mohammad Hassan Akhund, jedan od utemeljitelja talibanskog pokreta.

Talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid obećao je u utorak na konferenciji za novinare u Kabulu da vlada još nije kompletna i rekao da će njegov pokret koji je obećao "široku" vladu, pokušati "uzeti ljude iz drugih dijelova zemlje".

Talibanski vođa Hibatullah Akhundzada obećao je još i obrazovanje jer je to "među vodećim potrebama u zemlji", i ustvrdio da će vlada raditi na tome. "Svi strani diplomati, veleposlanstva, konzulati, organizacije, humanitarne i investicijske neće imati nikakvih problema" u zemlji, rekao je.

Imenovan na čelo talibana u svibnju 2016. Hibatullah Akhundzada bio je dosad nepoznat široj javnosti, više se baveši pravnim i vjerskim pitanjima nego vojnim područjem. On objavljuje samo rijetke godišnje poruke o islamskim blagdanima.

Pošto se dugo šutjelo o njegovu prebivalištu, talibanski pokret je krajem kolovoza objavio da "od samog početka" živi u Kandaharu i da će se "uskoro pojaviti u javnosti".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene