Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Taksisti muslimani ratuju registarskim pločicama?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na vozilima taksi službe u Grazu, koja voze muslimani, oštećene su registarske pločice tako što su uklonjeni križevi iz grbova koji su sastavni dio registarske oznake, objavila je austrijska policija.

Policijski službenici opazili su kako na većem broju vozila taksi službe oštećeni grbovi, a istraga koja je nakon toga pokrenuta otkrila je 18 slučajeva takvih oštećenja. Na svakoj pločici izbrisan je križ sa zemaljskog grba koji čini sastavni dio registarske oznake.

Pročitajte i ovo Ilustracija VELIKA AKCIJA SPAŠAVANJA Drama u Austriji: Lavina zatrpala ljude, najmanje dvoje poginulih, helikopteri nadlijeću područje Taksi u Dubrovniku - 1 Problem velikih gužvi Dubrovnik kreće u obračun s prometnim kaosom: Novim rješenjem nisu svi zadovoljni

Daljnja istraga pokazala je kako su vozači tih vozila redom muslimani.

'To su činjenice, a sve drugo su špekulacije', izjavio je policijski glasnogovornik.

Policijsko otkriće doista je dovelo do špekulacija o motivima, a u jednim lokalnim novinama osvanuo je naslov 'Vodi li se u Grazu vjerski rat preko registarskih pločica?' 

>> Uhićen Bošnjak zbog pokušaja napada na američko veleposlanstvo

U Austriji već tjednima traje rasprava o opasnosti od terorizma s islamističkom pozadinom, nakon što je sredinom rujna u Beču uhićeno troje islamista zbog sumnje da su odgovorni za video objavljen na internetu, u kojemu se prijeti terorističkim napadima na Austriju i Njemačku.

Nakon uhićenja, austrijska je javnost zaokupljena pitanjima o
stvarnim opasnostima od islamizma u ovoj zemlji kao i o ulozi muslimana u austrijskom društvu.

Policija tvrdi kako postoji sumnja, ali ne želi potvrditi islamističke motive događaja u Grazu.

'Ne želim to tvrditi. Nalazimo se istom na početku i preispitujemo sve mogućnosti', izjavio je jedan visoki službenik kriminalističke policije.

Udruženje taksista već je poduzelo prve korake. 

'Slučaj je zabilježen kod dvojice taksi poduzetnika. Jedan od njih, kojemu pripada osam vozila s oštećenim registarskim oznakama, već je otpustio vozača koji je očito sudjelovao u tome', izjavio je predstavnik udruge taksi poduzeća.

Prema austrijskom zakonu, registarske pločice s kojih je uklonjen bilo koji detalj postaju nevažeće. Poduzeća su stoga već zamijenila oštećene pločice.

Policija još nije priopćila hoće li podići tužbu zbog namjernog
oštećivanja imovine ili krivotvorenja službenog dokumenta. Registarske pločice smatraju se službenim dokumentom i uklanjanje detalja s njih može se protumačiti kao krivotvorenje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene