Obavijesti Pretražite Navigacija
Rat u Vijetnamu

Tajne Pentagona objavljuju se nakon 40 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četiri desetljeća nakon što su se 'Pentagonski papiri' počeli pojavljivati u New York Timesu, što je u SAD-u izazvalo ustavnu krizu oko pitanja slobode tiska, nekada strogo povjerljiva studija o ratu u Vijetnamu bit će u cijelosti prvi put objavljeni danas, izvješćuju američki mediji.

Predsjednička knjižnica Lyndona B. Johnsona pri sveučilištu Texas u Austinu, objavit će svih 7000 stranica pentagonskog izvješća, ali u njima je samo 11 riječi koje su do danas ostale tajna, prenosi magazin Forbes na web stranici. Te dokumente koje su bili WikiLeaks svoga vremena, istodobno će objaviti predsjedničke knjižnice Johna F. Kennedya u Bostonu i Richarda Nixona u Yorba Lindi, u Kaliforniji, te Državni arhiv u College Parku, predgrađu Washingtona, u Marylandu.

NY Times počeo je objavljivati dokumente 13. lipnja 1971., ali je savezni sudac to ubrzo zaustavio. Tada su Washington Post i ostale novine nastavile objavljivati dokumente. Vrhovni sud SAD na kraju je poništio odluku saveznog suca, donoseći veliku pravnu pobjedu za slobodu tiska. Dokumenti pokazuju da su Kennedy, Johnson i ranije administracije izazivale eskalaciju sukoba u Vijetnamu, ali su o tome zavaravale Kongres, javnost i saveznike.

Pripremljeno na kraju mandata Lyndona Johnsona u suradnji ministarstva obrane i nezavisnih vanjskopolitičkih analitičara, izvješće je odao jedan od njih, Daniel Ellsberg, fotokopirajući noćima stranicu po stranicu. Njegov potez rezultirao je jednom od najdramatičnijih epizoda 'zviždanja' u povijesti SAD-a.

Lokalni dnevni list Austin American-Statesman u nedjeljnom izvješću o objavi dokumenata navodi kako do njega dolazi 38 godina nakon što je Johnson planirao zatražiti da ih objavio njegov nasljednik Richarda Nixona. Johnson je umro 10 dana kasnije. Bivši Johnsonov pomoćnik i nekadašnji direktor njegove predsjedničke knjižnice Harry Middleton kazao je kako bi Johnsonov odgovor na današnju objavu bio: 'Koga vraga je trebalo toliko dugo?'. (Hina)

Pročitajte i ovo Ivica Mandić, vojni analitičar Za Dnevnik Nove TV Analitičar o curenju povjerljivih dokumenata: "Prosuđujem da se radi o jednoj vrlo važnoj informatičkoj operaciji" Joe Biden Uzeti neki materijali Agenti FBI-ja pretražili Bidenov ljetnikovac zbog tajnih dokumenata: Poznati rezultati pretrage
Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene