Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok neki da bi došli do 500 eura moraju raditi i po mjesec dana, u Švicarskoj su snopovi autentičnih novčanica od 500 eura završili u zahodu, ali nažalost – izrezani škarama.


Švicarsko tužiteljstvo pokrenulo je istragu kako bi utvrdilo zašto su zahodi u banci i trima restoranima u istoj četvrti u Ženevi bili začepljeni snopovima novčanica od 500 eura u ukupnoj svoti od 100.000 eura.

Vezani članci Andrej Plenković Učinjen važan korak za uvođenje eura, Plenković vrlo zanimljivo komentirao kad bi se mogla održati sjednica VNS-a Euri (Foto: AFP) - 3 Jedna važna novčanica odlazi u povijest, a dvije druge imaju ''novo ruho''

Novčanice, kojima je autentičnost potvrđena, vjerojatno su bile izrezane škarama i pobacane u zahodske školjke, objasnio je glasnogovornik pravosuđa u Ženevi.

Sve se dogodilo u svibnju kada su prvo bile začepljene zahodske školjke u poslovnici banke UBS.

Samo nekoliko dana kasnije takva se situacija dogodila i u sanitarijama triju restorana u istoj četvrti.

Dio novca nadležne službe uspjele su izvući, navode istražitelji koji su na ovom stupnju odbili priopćiti druge pojedinosti. Međutim, dnevni list Tribune de Geneve piše da je novac pripadao Španjolkama koje su ga prije nekoliko godina položile u sef u Ženevi.

Za sada nema naznaka da bi mogla biti riječ o prljavom, nezakonito stečenom novcu.

Europska središnja banka lani je odlučila prestati tiskati novčanice od 500 eura jer su se upravo one najčešće koristile za protuzakonite aktivnosti, uključujući pranje novca.

Glasnogovornik banke UBS odbio je komentirati istragu. (HINA)