Akcija spašavanja u pećini na Tajlandu (Foto: AFP) - 3
Akcija spašavanja u pećini na Tajlandu (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp

Tajlandski mornarički specijalac koji je prošle godine sudjelovao u dramatičnom spašavanju 12 dječaka i njihova nogometnog trenera iz poplavljene pećine na sjeveru Tajlanda umro je od infekcije krvi koju je zadobio tijekom te akcije, objavila je u petak tajlandska mornarica.


Beiret Bureerak bio je na liječenju, ali mu se stanje pogoršalo, objavila je mornarica. Još jedan spasioc, bivši mornarički ronioc Saman Kuman (37) ugušio se tijekom akcije spašavanja.

Vezani članci Akcija spašavanja zarobljenih dječaka i trenera na Tajlandu (Foto: AFP) Zarobljeni dječaci pisali roditeljima: "Dobro smo, jaki smo!", Trener se ispričao roditeljima Spašavanje iz potopljene špilje (Foto: AFP) Tajlandski spasilac poginuo u operaciji spašavanja dječaka iz poplavljene pećine

Nogometni trener Ekapol Chanthawong (25) i 12 dječaka u dobi od 11 do 16 godina uputili su se istraživati špilju Tham Luand u pokrajini Chiang Rai 23. lipnja 2018. godine. Budući da je bila kišna sezona, jaka kiša poplavila je špilju, a oni su ostali zarobljeni.

Zavukli su se četiri kilometra duboko u špilju i uspjeli preživjeti devet dana prije nego su pronađeni zahvaljujući vodi koja je kapala sa stijena.

U spašavanju je sudjelovalo ukupno 10.000 ljudi, uključujući više od 100 ronioca i dobrovoljce iz inozemstva, 900 policajaca i 2000 vojnika. Iz špilje je ispumpano više od milijardu litara vode.

Dječaci su spašeni 10. srpnja, nakon punih 18 dana. (Hina)