Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neometan interesom javnosti, tajanstveni posjetitelj došao je jučer ujutro u redovito godišnje odavanje počasti Edgaru Allanu Poeu: na grob mu je stavio tri crvene ruže i polupraznu bocu konjaka i onda nestao u tami.


Gotovo 150 ljudi okupilo se pred grobljem Westminsterske prezbiterijanske crkve, ali taj čovjek, poznat kao "onaj koji nazdravlja Poeu", uspio je, kao i uvijek, izbjeći svjetinu, rekao je Jeff Jerome, kustos Poeove kuće i muzeja.

Vezani članci Slika nije dostupna Skinula se u bikini i bacila slavnog nogometaša u drugi plan Slika nije dostupna VIDEO: Uhićen dječak plaćeni ubojica

Odavanje počasti događa se svake godine 19. siječnja, na godišnjicu piščeve smrti.

Posjetitelj nije ostavio nikakvu poruku, rekao je Jerome.

Sam Porpora, povjesničar crkve koji je vodio bitku za očuvanje toga groblja, tvrdio je prošlo ljeto da je on smislio nazdravljanje Poeu sedamdesetih godina prošloga stoljeća, radi reklame.

"To smo učinili ja i moji turistički vodiči", rekao je u kolovozu
Porpora, nekadašnji direktor marketinške tvrtke. "Bila je to reklamna ideja".

Prema njegovim riječima, netko drugi je poslije postao "Poeov nazdravljivač".

Jerome tvrdi da Porpora nema pravo jer je taj običaj zabilježen već 1949., što potkrepljuje tekstom iz 1950. kad je u The Baltimore Evening Sunu objavljeno da postoji "anonimni građanin koji se svake godine došulja i na grobu ostavi praznu bocu (izvrsna konjaka)".

Posjetitelj je 1993. ostavio poruku: "Luč će biti predana". Jedna kasnija poruka objasnila je da je onaj tko je to napisao, a umro je 1998., prenio tradiciju na dvojicu svojih sinova.

Poe je pisao pjesme i strašne priče. Umro je 7. listopada 1849. u dobi od 40 godina u krčmi u Baltimoreu.

Dogodine će biti 200. godišnjica njegova rođenja.