Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Posjet srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Vukovaru i njegova isprika zbog nedužnih žrtava stradalih tijekom ratne okupacije tog grada vijest je kojoj su elektronički mediji u Bosni i Hercegovinu u četvrtak posvetili veliku pozornost.


Bosanskohercegovačka državna televizija BHT 1 i televizije Federacije BiH (FTV) odnosno Republike Srpske (RTRS) opširno su izvijestile o Tadićevu boravku u Vukovaru i Paulinom Dvoru te o tome kako se sastao s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerkom Jadrankom Kosor.

Vezani članci Granični policajac u BiH Pet Afganistanaca uhićeno u BiH u zajedničkoj akciji s hrvatskom policijom, sumnja se da su krijumčarili migrante Policija, BiH, ilustracija Tragedija u BiH: Žena oboljela od koronavirusa bacila se s trećeg kata bolnice

FTV ističe kako je je Tadićev posjet posebice obilježilo njegovo polaganje vijenca na spomen-obilježje na Ovčari te činjenica da je upravo s tog mjesta uputio riječi isprike i pozvao na okretanje nove stranice povijesti u odnosima između Hrvatske i Srbije.

I RTRS u svom izvješću navodi kako je Tadićeva temeljna poruka da se priznanjem zločina stvaraju mogućnosti za oprost i pomirbu. Ta televizija konstatira kako je i hrvatski predsjednik Josipović uvjeren kako će priznavanje odgovornosti za zločine predstavljati novi poticaj razvitku dobrosusjedskih odnosa.

Informacije o Tadićevu posjetu Vukovaru i Paulin Dvoru dobile su najvažnije mjesto u vanjskopolitičkim rubrikama i svih drugih utjecajnijih radijskih i televizijskih postaja u BiH. (Hina)