Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Srbije Boris Tadić ocijenio je otvorenom prijetnjom ratom najavu kosovskog ministra policije Bajrama Rexhepija da će na sjever Kosova poslati specijalne policijske postrojbe, javljaju beogradski mediji pozivajući se na priopćenje tiskovne službe srbijanskog predsjednika.


‘Predsjednik Srbije istaknuo je da će privremene institucije na Kosovu biti jedine odgovorne za katastrofalne posljedice eventualnog provođenja ove prijetnje’, navodi se na službenom internetskom portalu srbijanskog predsjednika te dodaje kako je Tadić istaknuo da ‘ovakve ratnohuškačke izjave i druge provokacije ugrožavaju krhki mir i stabilnost na sjeveru Kosova’.

Vezani članci Kriza na Kosovu - 1 Četvrti dan prosvjeda kosovskih Srba: Podigli šatore, stigla im i drva za grijanje Postrojbe specijalnih specijalne policije Kosova na Jarinju, graničnom prijelazu s Kosovom - 3 Rastu napetosti: Kosovski Srbi na graničnom prijelazu postavili šatore i blokiraju promet

>> Rompuy i Pahor zabrinuti zbog Kosova

Rexhepi je prethodno izjavio kako će na sjever Kosovo poslati specijalne postrojbe policije radi održavanja reda i mira, dodavši da s misijom Europske unije za provedbu prava na Kosovu (EULEX), kosovska policija ima potpisan sporazum da na sjever pošalje posebne policijske postrojbe za operativnu zaštitu, prenose mediji.

Šef misije EULEX Yves de Kermabon je kazao kako je situacija na sjeveru Kosova mirna i da je za održavanje reda i mira u toj oblasti zadužena kosovska policija uz nadgledanje, praćenje i savjete EULEX-a, te da nije bilo nikakvog ugovora o razmještanju specijalnih policijskih postrojbi u toj oblasti, navodi se.

‘Predsjednik Srbije smatra veoma važnim što je EULEX demantirao Rexhepija da podupire ovakav plan i da je takva pozicija EULEX-a jedina moguća u obavljanju njezine statusno neutralne funkcije u pokrajini’, istaknuto je na službenom portalu predsjednika Tadića.

Izjavi Rexhepija prethodili su bombaški napad početkom srpnja na skupinu lokalnih Srba tijekom prosvjeda u Mitrovici na sjeveru Kosova, u kojemu je poginula jedna i ranjeno 11 osoba, kao i oružani napad na jednog od deset srbijanskih zastupnika u kosovskom parlamentu Petra Miletića, nekoliko dana kasnije. (Hina)