Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši srbijanski predsjednik prokomentirao je odbacivanje optužbi za genocid Hrvatske i Srbije.


"Očekivao sam ovakvo rješenje. U tome je bio i razlog što sam zagovarao da odustanemo od tužbi. Mislim u tome je bio razlog zašto sam predlagao da odustanemo od međusobnih tužbi i da pokušamo pronaći rješenje kroz kaznene procese koji bi se vodili protiv onih koji su provodili ratne zločine i da procesuiramo sve što možemo te da krenemo putem pomirenja", rekao je Boris Tadić.

Vezani članci Aleksandar Vučić Vučić komentirao ulazak Hrvata u Skupštinu, ali i odnose dviju država: "Ne možete mi pronaći ni jednu lošu riječ o Hrvatskoj" Saša Žiković Stručnjak o obustavi isporuke nafte Srbiji: "Janaf sigurno neće propasti, imat će lošu godinu. Posljedice po Srbiju bit će katastrofalne"

"Vjerovao sam da će tako i biti, a takve su bile i određene procjene stručnjaka. Ono što bi bilo najbesmislenije sad jest da se nastavimo optuživati, nakon što je međunarodni sud pravde u Haagu donio odluku, nastavak međusobnog optuživanja bi pokazao međunarodnoj javnosti da nismo prošli preko ove povijesne situacije", naglasio je Tadić.

ODLUKA SUDA: Ni Hrvatska ni Srbija nisu dokazale genocid

"Mislim da ima i određenih dobrih okolnosti, da ustvrdimo kroz sudski proces što se dogodilo i da spriječimo mnoge demagoge i političare koji bi iz šovinističkih ili nacionalističkih razloga koristili međusobne optužbe i proizvodili vrlo loše odnose između dvije zemlje. Na kraju moramo voditi računa i o međunarodnom ugledu naših zemalja i naroda i da vodimo računa o tome kako ćemo se u budućnosti ponašati nakon ove presude", dodaje.

Tadić presudu vidi i kao priliku za normalizaciju i bolje odnose Hrvatske i Srbije.

"Mislim da je to uvijek prilika... S druge strane, treba otkriti gdje su nestali, gdje su njihovi posmrtni ostaci, umiriti koliko god je moguće obitelji žrtava i na taj način ići putem pomirenja", ističe Tadić.

"Mene su u Srbiji često uvjek optuživali zbog viška isprika. Mislim da je čin isprike moralni akt i da je vrlo važan kao pretpostavka pomirenja. On u sebi ima ne samo moralnu, već i filozofsku i političku dimenziju. Na prostoru Zapadnog Balkana, gdje dominira agresivna politika, takav stav se uvijek smatra nedovoljnim ili manje vrijednim. Bila mi je namjera promijeniti pravac političke kulture, ne samo u Srbiji, već i u Hrvatskoj i u BiH. Na kraju krajeva, svi zajedno živimo pod ovim sličnim nebom, dijelimo zajedničku sudbinu, neovisno o tome što je Hrvatska u EU, a BiH i Srbija nisu. Zato očekujem i od Nikolića i nove hrvatske predsjednice, gospođe Grabar Kitarović, da nastave takvu politiku koju smo započeli Josipović i ja", poručio je Tadić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju