Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nova financijska kriza kuha se u pojedinim zemljama koje mogu utjecati na svjetsku ekonomiju, upozorava skupina utjecajnih bankara.


Svijet se još nije kako spada ni oporavio od globalne financijske krize, a već se sprema sljedeća, barem tako tvrdi skupina svjetskih ekonomista.

Vezani članci Donald Trump i Xi Jinping (Foto: AFP) Kina i SAD zajedno razbile lanac krijumčara fentanila, droge 50 puta potentnije od heroina Prosvjed u Hong Kongu (Foto: AFP) - 2 Kaos na ulicama Hong Konga se nastavlja: Troje ljudi u kritičnom stanju nakon prosvjeda tijekom vikenda

Kinesko tržište pokazuje znakove kakve su pokazivale ekonomije SAD-a i Velike Britanije prije velike financijske krize 2007-2008. godine, stoji u godišnjem izvještaju najstarije svjetske ekonomske organizacije BIS, koja je poznata i kao ''centralna banka za centralne banke'', jer okuplja predstavnike centralnih banaka iz 60 zemalja, piše Independent.

Čelnik monetarnog odjela BIS-a Claudio Borio, rekao je da bi nova recesija mogla ''doći s osvetom'', a ''mogla vi sličiti financijskom bumu koji je pošao po zlu''.

U predikciji BIS-a navodi se da će centralne banke biti prisiljene povisiti kamatne stope nakon godina rekordno niskih kamata, kako bi se borile s inflacijom koja će usporiti rast.

Također su upozorili na prijetnju povećanog duga u zemljama poput Kine i povećanje protekcionizma u SAD-u iniciranog od strane američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Kineski korporativni dug gotovo se udvostručio od 2007. godine i sada iznosi 166 posto BDP-a.

Dobar znak nije ni vijest iz svibnja. Naime, agencija Moody u svibnju je smanjila kineski kreditni rejting prvi puta od 1989. godine s A1 na Aa3 što bi moglo povećati cijenu kredita za kinesku Vladu.

Dodajmo ovome da se svjetska ekonomija još uvijek oporavlja od velike financijske krize od prije deset godina i euro krize koja je uslijedila 2010. godine.