Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na rang listi kvocijenta inteligencije 80 zemalja svijeta, Hrvatska nije na pravom mjestu.


Rang listu najintelighentnijih zemalja svijeta predvode Hong Kong i Singapur. Kod njih je prosječan kvocijent inteligencije 108. Drugo mjesto drži Južna Koreja sa 106, a na trećem je slijedi Japan sa prosječnim kvocijentom inteligencije od 105.

Vezani članci Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija U Hrvatskoj gotovo 200 novih slučajeva, među njima i stranci. Imamo i preminulih: Provjerite kakvo je stanje u vašoj županiji Beba, ilustracija Samo 34 grada i općine imaju veći broj rođenih nego umrlih u prošloj godini, objavljeno i gdje je najlošija situacija

Prosječan kvocijent inteligencije u Hrvatskoj je 90 prema toj rang listi i tim rezultatom smjestili smo se u viši srednji razred, odnosno na 17. mjesto od ukupno 43. (mnoge države na tablici dijele isto mjesto). Hrvatskoj na 17. mjestu društvo prave BiH, Albanija, Čile, Kirgistan i Turska.

Susjedi Srbi su za mjesto lošiji od nas, no Slovenci su znatno bolji i drže 11. poziciju s prosječnim kvocijentom inteligencije 96, dok su Mađari još bolji s prosjekom od 98, a Talijani su na visokom 5. mjestu i u "klubu 100", s prosječnim kvocijentom inteligencije od 102.

Na stranici koja prikazuje rang listu, svo kvocijent inteligencije možete testirati i sami te vidjeti odudarate li od navedenog prosjeka.

Začelje ljestvice uvjerljivo drži Ekvatorijalna Gvineja s prosječnim kvocijentom inteligencije od svega 59.