Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svjedok zločina na Ovčari brani optužene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ponovljenom postupku optuženima za ratni zločin na Ovčari 1991. godine u Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu, jedan od preživjelih s Ovčare Vilim Karlović ponovno je u svom svjedočenju dvojicu optuženih označio kao osobe koje su ga spasile sigurne smrti.

Karlović, koji je u Vukovaru 1991. godine bio pripadnik Zbora narodne garde ponovno je ustvrdio da ga je iz hangara na Ovčari, neposredno prije nego što je počela egzekucija hrvatskih ratnih zarobljenika, izvela osoba pod nadimkom 'Štuka' (u postupku jedan od dvojice svjedoka-pokajnika), a da su ga potom daljnjeg maltretiranja i sigurne smrti iz jedne kuće u vukovarskom naselju Petrova Gora spasili Predrag Milojević zvani Kinez i Marko Ljuboja zvani Mare.

Pročitajte i ovo Izraelski Iron Dome Prijetnje sigurnosti Šef najveće njemačke tvornice oružja upozorio: "Europa bi trebala izgraditi svoju Željeznu kupolu" Proizvodnja streljiva Povećanje proizvodnje streljiva Europska komisija usmjerila milijarde eura za jačanje zajedničke europske obrane

Ukinutom presudom Specijalnog suda za ratne zločine, nakon čega je počelo novo suđenje optuženima za ratni zločin na Ovčari, Milojević je bio osuđen na 20 godina, dok je Ljuboja - također pripadnik paravojne postrojbe 'Leva Supoderica' - bio oslobođen uslijed nedostatka dokaza.

Vilim Karlović prvi put je u postupku protiv 16 optuženih za ratni zločin na Ovčari u sudnici Specijalnog suda u Beogradu svjedočio u jesen 2005. godine, a u Haškom sudu bio je svjedok u postupcima protiv bivšeg gradonačelnika Vukovara Slavka Dokmanovića, postupku protiv 'vukovarske trojke', kao i na suđenju predsjedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, čija je stranka i osnovala paravojnu postrojbu 'Leva Supoderica' 1991. godine u Šidu.

Svjedok Karlović, jedan od rijetkih koji je spašen smrti na Ovčari, 22. studenoga 1991. godine iz Vukovara je odveden u zatvor u Sremskoj Mitrovici, odakle je nakon šestomjesečnog zatočeništva u razmjeni zarobljenika vraćen u Hrvatsku.

Ponovljeno suđenje optuženim pripadnicima nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe 'Leva Supoderica' nastavlja se u utorak ispitivanjem novih svjedoka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene