Nakon zračnih udara na Siriju, napadači objašnjavaju kako je do napada uopće došlo. Pravdaju se navodnim kemijskim napadom u Dumi, no od tamo stižu svjedočenja koja ih demantiraju. Čeka se izvješće Organizacije za zabranu kemijskog oružja.

Galerija


U bolnici u Dumi primljene su navodne žrtve kemijskog napada prije devet dana. U organizaciji sirijskih vlasti, zaposlenici bolnice razgovarali su s novinarima.

Vezani članci Recep Tayyip Erdogan i Mike Pence (Foto: AFP) Turska pristala privremeno obustaviti ofenzivu na sjeveru Sirije Duma (Foto: AFP) U napadu na sirijski grad Dumu u travnju 2018. korištena strogo zabranjena kemikalija

"Prošle subote, kada kažu da se dogodio kemijski napad, imali smo puno žrtava gušenja kakve primamo svaki dan u ovom ratu. Ljudi se guše od požara, zbog dima i prašine. Ne znamo tko je potaknuo glasine i izazvao paniku među pacijentima. Počelo je izvana i nastavilo se u bolnici'', rekao je Marwan Jaber, student medicine.

Njihove tvrdnje da nije bilo nikakvog trovanja kemijskim tvarima, potvrdit će ili demantirati Organizacija za zabranu kemijskog oružja. Istražitelji su u Damasku, ali još nemaju dozvolu za ulazak u Dumu. Bez obzira na to što nema dokaza, SAD, Velika Britanija i Francuska, koji su izveli subotnje napade na Siriju, akciju i dalje brane.

''Složili smo se kako nije samo moralno, nego i zakonski ispravno poduzeti vojnu akciju zajedno s najbližim saveznicima kako bismo spriječili nove humanitarne patnje. To nije bila intervencija u građanski rat, niti pokušaj promjene režima'', rekla je Theresa May, britanska premijeraka.

Na optužbe da za akciju nije bilo zakonske osnove, premijerka je u parlamentu odgovorila kako je to bila humanitarna intervencija, poput onih na Kosovu 1999. i nakon Zaljevskog rata u Iraku 1991. i 1992. godine.

I francuski premijer u parlamentu brani odluku o ograničenoj vojnoj intervenciji u Siriji. Bila je to glavna tema i na sastanku ministara vanjskih poslova u Luksemburgu. Ministri su podržali akciju i pozvali na političko rješenje krize.

"Uvijek smo svjedočili opiranju sirijskog režima da sudjeluje u smislenim pregovorima u Ženevi. Pozivamo Rusiju i Iran da iskoriste svoj utjecaj na Damask za početak ozbiljnih pregovora i suvisle rasprave pod nadzorom UN-a'', rekla je Federica Mogherini, povjerenica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Rusija je još u nedjelju ustvrdila kako su razgovori itekako otežani nakon vojne intervencije. Sirijski predsjednik o tome se nije očitovao. No, zato su tisuće Sirijaca na prosvjedu potpore Bašaru al Asadu jasno poručile što misle o zapadnjacima i njihovim prijedlozima.

Inače, o akciji u Siriji je u televizijskom intervjuu govorio i francuski predsjednik Emmanuel Macron. No, Macron se malo zaletio pa je sam sebe poslije ispravljao. Naime, rekao je da je osobno uvjerio američkog predsjednika da ne povlači vojsku iz Sirije. Na njegovu izjavu odmah je reagirala Bijela kuća, ponavljajući izjavu Donalda Trampa da će vojsku iz Sirije povući što je prije moguće. Macron sada tvrdi da u intervjuu nije mislio na dugoročno ''vojno'' sudjelovanje Amerikanaca.

"Naše vojno djelovanje u Siriji, bez obzira na to je li riječ o SAD-u ili svim saveznicima međunarodne koalicije, smišljeno je i opravdano samo u kontekstu Islamske države. Ono što je Bijela kuća sinoć objavila, naša je pozicija od početka. To se nije promijenilo. Nikada nisam rekao da će SAD ili Francuska dugoročno vojno djelovati u Siriji'', rekao je Macron.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr