Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko se igra?

Svijet je 13 puta bio na rubu nuklearnog rata, svaki put presudila pogreška

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nuklearno oružje upotrebljeno je dvaput u ratovima i to oba puta u Japanu 1945. godine. Otad se ono koristi kao sredstvo odvraćanja, no ono što malo tko zna, jest da je u međuvremenu bilo nekoliko situacija u kojima je malo falilo da dođe do nuklearnog napada.

Dokazi iz mnogih dokumenata s kojih je skinuta oznaka tajnosti, svjedočanstava i intervjua, sugeriraju kako je svijet doista imao sreće, obzirom na broj slučajeva u kojima je nuklearno oružje skoro upotrebljeno kao rezultat krive procjene ili pogreške, piše u izvještaju Chatham House.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Ilustracija, Vladimir Putin ruske prijetnje Stručnjak zanimljivo objasnio kako dolazi do stiskanja crvenog gumba koji bi nas sve izbrisao: "Ne opali koljenom u ormarić u 7 ujutro..."

U nekoliko navrata stvar su spasile individualne odluke, i to često kao rezultat neposluha što se tiče protokola i političkih smjernica. Unatoč populariziranoj slici da između Moskve i Washingtona postoji izravna telefonska "vruća linija", incidenti otkrivaju da oni koji posjeduju nuklearno oružje ne vjeruju protivniku te se oslanjaju na podatke koje daju sustavi skloni pogreškama i krivim procjenama.

Sjeverna Koreja planira izvesti nuklearno testiranje?

Chatham House napravio je izvještaj u kojem navodi 13 slučajeva od 1962. godine i koji možete vidjeti OVDJE.

Izdvojit ćemo međutim slučak iz 1995. godine, točnije 25. siječnja te godine, koji je poznat kao "Black Brant scare". Radilo se o lansiranju istraživačke rakete iz norveške u suradnji SAD-a i Norveške, a lansiranje je prouzročilo paniku u Rusiji do te mjere, da je tadašnjem ruskom predsjedniku Borisu Jeljcinu donijeta aktovka za odobrenje lansiranja nuklearnog oružja. Prema nekima, svijet zbog tog manjka komunikacije između Rusije i SAD-a, nikad nije bio bliži nuklearnom ratu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene