Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od polovice švicarskih kantona, odnosno 50,3 posto Švicaraca zaokružilo je 'za' na referendumu. Europa će sada razmotriti odnose sa Švicarskom.


Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius izjavio je u ponedjeljak da će Europa razmotriti svoje odnose sa Švicarskom nakon "zabrinjavajućeg" švicarskog izjašnjavanja na referendumu za ponovno uvođenje useljeničkih kvota s Europskom unijom.

Vezani članci Referendum, glasanje / Ilustracija Švicarska odlučuje hoće li dopustiti parovima istog spola da sklope brak i usvajaju djecu, desnica u žustroj kampanji Dugina zastava, ilustracija Osam i pol milijuna stanovnika ove europske zemlje u nedjelju odlučuje o istospolnim parovima i usvajanju djece

"To je zabrinjavajuće glasovanje jer to znači da se Švicarska želi zatvoriti", rekao je Fabius za radio RTL. "Mi ćemo razmotriti naše odnose sa Švicarskom", kazao je on misleći pritom na Europu.

Švicarci su u nedjelju na referendumu glasovali za ponovno uvođenje useljeničkih kvota prema Europskoj uniji, a inicijativa je prihvaćena i jer ju je, sukladno propisima, podržalo više od polovice švicarskih kantona.

Egipat: Na referendumu 98 posto građana podržalo novi ustav

Švicarska nije članica EU-a, ali je s njom povezana nizom od oko 120 bilateralnih ugovora, ispregovaranih tijekom pet godina, među kojima su i oni o slobodi kretanja ljudi, kojima se Švicarska obvezala otvoriti svoje tržište za 500 milijuna radno aktivnih stanovnika država članica EU-a.

No broj useljenika se od stupanja ugovora na snagu pokazao mnogo većim od očekivanja. Europska komisija također je kritizirala švicarsko izjašnjavanje za ponovno uvođenje useljeničkih kvota i upozorila je da će razmotriti posljedice te inicijative na odnose između EU-a i Švicarske.

"Po mom mišljenju, to je loša vijest i za Europu i za Švicarce jer će Švicarska biti (ekonomski) kažnjena ako se zatvori", rekao je Fabius.

'Za' je bilo 50,3 posto Švicaraca

Na nedjeljnom referendumu o ograničavanju imigracije, "za" je zaokružilo 50,3 posto Švicaraca. Švicarska vlada je odmah najavila da će brzo i dosljedno pokrenuti provođenje teksta prihvaćenog na referendumu.

Rezultati referenduma zabrinuli su i vladu i sve sektore švicarskog gospodarstva, jer bi mogli dovesti do protumjera EU-a poput ukidanja statusa povlaštenog pristupa tržištu EU-a, na kojemu Švicarska ostvaruje više od šezdeset posto svojega izvoza. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju