Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na rubu propasti

Svijet strepi od novog strašnog poteza Islamske države

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bio bi to gubitak za cijeli svijet.

Još jedno svjetsko čudo na rubu je propasti. Militanti Islamske države ne odustaju od divljanja i uništavanja kulturne bašine Iraka i Sirije, a ovaj put njihova meta je drevni grad Palmyra u Siriji koji je dio UNCESCO-ove svjetske kulturne baštine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vojska pravde Što je Džaiš al-Adl, militantna skupina zbog koje su se sukobili Iran i Pakistan? Slika nije dostupna Maljem po kulturi VIDEO Divljaci opet na putu uništenja

Sirijske vladine snage navodno pokušavaju zadržati borce IS-a podalje od grada nakon što su u srijedu napale Tadmur, moderni grad u blizini ruševina Palmyre, piše CNN.

U sukobima između sirijskih snaga i militanata IS-a u blizini drvenog grada poginulo je najmanje 15 sirijskih boraca. Mlitanti su pogubili 23 člana obitelji sirijskih vladinih radnika u petak u al Amriyai. Dan ranije u Amriyai i obližnjem al Sukhnau pogubili su još 26 osoba, a oba sela smještena su oko 70 kilometara sjeveroistočno od Palmyra.

VIDEO Džihadisti sravnili sa zemljom grad star 15.000 godina

Ovi gubici razlog su strahovanja da će IS uništiti drevni grad ako padne pod njihovu kontrolu, jednako kao što su uništili i drevni Nimrud te kipove u muzeju u Mosulu.

Direktorica UNESCO-a Irina Bokova pozvala je na zaštitu mjesta. Objasnila je da već četiri godine lokacija pati zbog sukoba, a radi se o nezamjenjivom blagu sirijskog naroda, ali i čitavog svijeta.

A zašto je grad tako dragocjen? Izuzetna zbirka ruševina u pustinju sjeveroistočno od Damaska poznata je i pod imenom 'nevjesta pustinje'. Smješten u oazi, taj je grad nekad bio dio važne trgovačke rute koja je povezivala Perziju, Inidju i Kinu s Rimskim carstvom.

Britanski povjesničar Tom Holland mjesto je opisao kao 'izvanrednu fuziju klasičnih i iranskih utjecaja izmiješanih s različitim arapskim utjecajima'. I zato bi uništavanje Palmyre bilo gubitak za cijeli svijet.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene