Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Solarne ploče za budućnost Zemlje

Sveta Stolica prešla na Sunčevu energiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Država Vatikan prešla je na djelomičnu uporabu Sunčeve energije, pustivši u rad svoj prvi sustav za proizvodnju 'čiste' energije, koji je postavljen na krov moderne dvorane Pavla VI., na dva koraka od bazilike sv. Petra.

Kako javlja Sveta Stolica, 2400 solarnih ploča koje pokrivaju kosi krov goleme dvorane površine 5000 četvornih metara proizvodit će 300 MW energije na godinu, a najviše 221 kW na sat.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tajnik Svete Stolice u RH Sveta Stolica za Hrvatsku u EU i očuvanje kršćanskih vrijednosti Slika nije dostupna Objavili izjavu Vatikan se odlučio obračunati s neovlaštenom uporabom Papinog lika

Proizvedena energija služit će za potrebe dvorane u kojoj se redovito održavaju papine opće audijencije, kongresi i koncerti, te za potrebe susjednih zgrada. Sustav kolektora omogućit će uštedu od 80 tona nafte na godinu.

Grad Vatikan radi i druge projekte ekološki čiste energije na svoja 44 hektara, među kojima i projekt solarne kotlovnice za 'industrijsku zonu' u kojoj su tehničke službe te državice.

Mauro Villarini, inženjer koji vodi taj projekt, u kolovozu je najavio mogućnost iskorištavanja snage vjetra, biomase i drva.

Cilj je do 2020. dvadeset posto potreba u energiji podmiriti iz obnovljivih izvora, što odgovara zadaćama koje je Europska unija postavila pred svoje države članice.

K tomu je Sveta Stolica u ljeto 2007. počela sadnju šume u Madžarskoj kojom u njezino ime upravlja američko-madžarsko poduzeće Planktos-Klimafa.

Zahvaljujući pošumljavanju Vatikan bi se mogao svrstati među prve države koje bi bile neutralne kad je riječ o ispuštanju ugljikova dioksida.

Tema ekologije česta je u nagovorima pape Benedikta XVI. Za putovanja u Australiju Papa je pozvao vjernike na 'ekološku osviještenost' kako bi mogli odgovoriti na 'važan izazov' zaštite okoliša.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene