Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Liječnici smatraju kako je 44-godišnji Šveđanin, koji je gotovo dva mjeseca proveo u automobilu zatrpanom pod snijegom, preživio zahvaljujući - zalihama sala.


Šveđanin je otkriven u petak i to sasvim slučajno. Par koji se vozio na snježnom vozilu uočio je zatrpan automobil i nakon što su počistili snijeg s jednog od stakala, zamijetili su muškarca zamotanog u vreću za spavanje. Micao se i čak im je uspio tiho reći kako se u automobilu nalazi od 19. prosinca prošle godine.

Vezani članci Avion za padobrance, ilustracija Osam padobranaca i pilot poginuli u zrakoplovnoj nesreći u Švedskoj Sjekira, ilustracija Žele mu pomoći: Radnička fronta pozvala da im se javi muškarac koji je sjekirom razbio šefov auto

Pozvali su pomoć i muškarac je uskoro prebačen u bolnicu gdje je utvrđeno kako je u vozilu zaista bio puna dva mjeseca. Iako se čini kako je nemoguće preživjeti u takvim uvjetima, liječnici tvrde drugačije. Nije, kažu, dehidrirao jer je topio snijeg kojeg je uspio dohvatiti s prozora, a kako je trošio vrlo malo energije uspio je preživjeti zahvaljujući zalihama sala.

'Bez hrane se može živjeti mjesec dana. Dva mjeseca je ekstremno, ali nije nemoguće. Niske temperature su mu usporile metabolizam. Kao što medvjedi rade. I ljudi to mogu. Temperatura tijela mu je vjerojatno bila oko 31 stupanj i tijelo se na to naviknulo. A pri nižim temperaturama se ne troši toliko energije', pojasnio je Stefan Branth, liječnik iz Sveučilišne bolnice u Uppsali.

Ipak, iako živ, kada su ga pronašli bio je jako slab. Bio je u polusvjesnom stanju i jedva se micao i govorio. Jučer su iz bolnice u koju je prevezen izvijestili kako se 'dobro oporavlja s obzirom na okolnosti'. I dok se liječnici bave time kako je preživio, policija se pita kako je uopće tamo završio i zašto nije pokušao otići. 'Ne znamo zašto nije pokušao otići iz automobila', kazao je glasnogovornik policije Ebbe Nyberg.

Lokalni list Aftonbladet piše kako je muškarac živio 'normalnim životom' do konca prošle godine. 'Imao je djevojku, no prekinuli su. Tada je upao i u probleme s plaćanjem stanarine i računa', kazao je izvor te dodao da je 44-godišnjak dužan 1,6 milijuna švedskih kruna (oko 181.000 eura).

Otac pronađenog muskarca je medijima ispričao kako s obitelji nije kontaktirao punih 20 godina, što djelomično objašnjava i zašto nitko nije prijavio njegov nestanak.