Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sportski su nefunkcionalni u borbi

Švedske vojnikinje zahtijevaju bolje grudnjake

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švedske vojnikinje traže da im vojska osigura grudnjake testirane u borbi jer im se sportski grudnjaci koje same kupuju previše lako otkopčavaju.

Za razliku od svojih muških kolega koji u opremi dobivaju vojno donje rublje, pripadnice švedske vojske moraju same kupovati grudnjake jer oni nisu sastavni dio vojne opreme. 'Iako im vojska daje novac vojnikinje same moraju kupovati sportske grudnjake. No oni nisu testirani u borbi niti su otporni na vatru, a nisu baš ni funkcionalni jer se previše lako otkopčavaju', pojasnila je glasnogovornica Paulina Rehbinder te dodala kako je takva diskriminacija žena u vojsci zaista vrlo čudna s obzirom da se radi o zemlji koja je inače svjetski primjer kada se radi o ravnopravnosti spolova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika prijetnja "Ako Ukrajina padne, ovo je sljedeća meta": Bivši general otkrio Putinov sljedeći cilj Ilustracija Čeka se ratifikacija Švedska korak bliže NATO-u: Poznato kada će ključna zemlja glasati o pristupanju

'Žene su u švedskoj vojsci prisutne već 30 godina pa je nevjerojatno da se taj problem do sada već nije riješio. To je kao da vi dođete na posao i nemate adekvatnu opremu za rad', zaključila je Rehbinder te dodala kako su se stvari napokon i pokrenule. Kako će se vojsci već iduće godine već pridružiti između 800 i 1000 novih pripadnica ljepšeg spola, vojska je krenula u razvoj grudnjaka koji će potom na testiranje. 'Trebao bi biti spreman ili krajem ove ili iduće godine', kazala je Rehbinder. Švedska je 1980. ženama omogućila da postanu profesionalne vojnikinje i žene danas čine između 4 i 5 posto švedskih oružanih snaga. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene