Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužbe u Švedskoj

POLICIJA ZATAŠKALA 'Izbjeglička mladež' zlostavljala djevojčice?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Riječ je o mladim muškarcima većinom iz Afganistana koji su navodno napadali djevojčice stare tek 11 ili 12 godina.

Švedska policija optužena je za prikrivanje masovnog seksualnog zlostavljanja koje su navodno počinile izbjeglice na jednom glazbenom festivalu. Pojavile su se tvrdnje da su mladi muškarci, većinom iz Afganistana, zlostavljali djevojčice stare 11 ili 12 godina.

Pročitajte i ovo Mlada djevojka maže lice kozmetičkim preparatom Opsjednutost starenjem Lanac ljekarni odlučio stati na kraj štetnoj pojavi među mladima: "U slučaju bolesti ovi proizvodi mogu im i naštetiti" Ilustracija Visoki kazneni sud Mladić spolno zlostavljao dijete: Ipak ide u zatvor

Novine Dagens Nyheter objavile su detalje internog policijskog izvješća o prošlogodišnjem 'We Are Sthlm' festivalu u kojima stoji da se 'problem mladih muškaraca koji se trljaju o mlade djevojke vratio kao i prethodnih godina'.

'Oni su takozvana izbjeglička mladež uglavnom iz Afganistana. Grupa je bila odgovorna i za nekoliko borbi tijekom večeri', tvrdnje su koje navodno dolaze iz policije.

Konstatirajući da su najmlađe žrtve imala tek 11 ili 12 godina, neimenovani dužnosnik priznao je da nikada ne bi pustio kćer na festival da je znao što se događa.

Međutim, kada je policija u Stockohlmu izdala javno priopćenje, poručili su da je bilo relativno malo zločina obzirom na velik broj ljubitelja festivala. Policija je optužena za prikrivanje seksualnih napada koje su počinile izbjeglice, a dužnosnik Peter Agren, koji je bio na čelu policije na festivalu, rekao je da su optužbe 'bolna točka'.

Nasilje nije neočekivano

Šef komunikacija policije Varg Gyllander, rekao je da je bilo pogrešno ne govoriti otvoreno o onome što se dogodilo.

Ni sam ne zna zašto se to nije dogodilo. Dodao je kako problem nije u policijskom poslu kao takvom, nego u činjenici da nisu iskomunicirali što se dogodillo.

Djevojčica nazvana Anna (15) za medije je rekla da su ona i njezine prijateljice bile opetovano okruživane i seksualno zlostavljane od strane grupe mladića. Istaknula je da su stražari na festivalu jedva popričali s dečkima. Ponekad bi ih, kaže, odveli, ali oni su se gotovo odmah vraćali na mjesto događaja.

Nasilje koje je započelo prvi dan festivala nije neočekivano jer su se slični zločini događali i 2014. godine. Čuvari, voloneri i policajci navodno su upućeni da interveniraju i na najmanji znak problema.

Tijekom pet dana 200 mladih muškaraca uklonjeno je s festivala. Međutim, mnogi zločini ostali su neprijavljeni jer žrtve nisu vidjele službenike u blizini ili se zbog velike gužve nije moglo utvrditi gdje je počinitelj.

Inače, radi se o festivalu usmjerenom prema mladim ljudima između 13 i 19 godina koji obično privlači 200 tisuća posjetitelja.

Ovo izvješće procurilo je u javnost u vrijeme kada se njemački Köln suočava sa sličnim skandalom, piše RT.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene